Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az OGYÉI szerint kiadták a keleti vakcinák dokumentumait, de erről a címzett még nem tud


Szputnyikkal oltanak egy helyi nyugdíjast Nagykátán, 2021. február 24-én
Szputnyikkal oltanak egy helyi nyugdíjast Nagykátán, 2021. február 24-én

Egyelőre nem ismerhetők az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm engedélyezési dokumentumai. Az OGYÉI többször megígérte, hogy nyilvánosságra hozza az adatokat, sőt lapunknak azt írták, ez már meg is történt.

Hét elején írtunk arról, hogy az OGYÉI korábbi ígéretei ellenére nem adja ki a kínai és az orosz vakcina engedélyezési dokumentumait. Az iratokért a Transparency International (TI) Magyarország adott be közérdekű adatigénylést.

„Gyanítottuk, hogy a kormány eltért a standard jogszabályi és szakmai gyakorlattól, amikor engedélyezte ezt a két vakcinát. A Nyugaton fejlesztett vakcinákkal ellentétben a Szputnyik V és a Sinopharm hatásosságáról semmilyen hivatalos adatot nem lehet tudni, ezért kértük el a dokumentumokat az OGYÉI-től” – mondta Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi igazgatója szerdán a Szabad Európának.

Az adatkérésből végül per lett, amelynek során az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) megígérte az adatok kiadását, majd egy hónap elteltével mégis úgy döntöttek: inkább folytatják a pert.

Ezért kérdéseket küldtünk az OGYÉI-nek, azt tudakolva, miért nem adják ki a kért dokumentumokat. Azt is szerettük volna megtudni, miért gondolták meg magukat, és döntöttek a per folytatása mellett. Az OGYÉI egymondatos válasza cikkünk megjelenése után érkezett:

„A közérdekű adatigénylésben kért dokumentumokat rendelkezésre bocsátottuk, az engedélyt megküldtük a kérelmezőnek, az alkalmazási előírást bárki számára megismerhetővé tettük.”

Ezek után ismét megkérdeztük Ligeti Miklóst, befutottak-e a dokumentumok a TI-hez, de ő azt mondta a Szabad Európának, nem kaptak semmit, és az adatok megismeréséért indított per folyamatban van. Így nem tudni, miért mondta azt az OGYÉI, hogy kiadták a kért dokumentumokat.

Ezeket a dokumentumokat szeretné megismerni a TI
a Sinopharm-vakcina kapcsán:
• az Országos Kórházi Főigazgatóság által benyújtott engedélyezés iránti kérelem,
• az OGYÉI által elvégzett helyszíni vizsgálat megállapításait tartalmazó irat,
• a Külgazdasági és Külügyminiszter OGYÉI által beszerzett igazolását
a Szputnyik V-vakcina kapcsán,
• az Országos Kórházi Főigazgatóság által benyújtott engedélyezés iránti kérelem,
• a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakvéleménye,
• az alperes által elvégzett helyszíni vizsgálat megállapításait tartalmazó irat
terápiás hatásosság és az előny-kockázat arány vizsgálatáról készült, a megállapításokat tartalmazó irat.


Azzal, hogy a perben az OGYÉI képviselője megígérte a dokumentumok kiadását, Ligeti szerint a szervezet elismerte, hogy semmi akadálya nincs az adatok nyilvánosságra hozatalának.

Ligeti szerint a szervezet célja az időhúzás lehet. „Feltételezzük, hogy túl vastag bevizsgálási dokumentumok nincsenek a kormány birtokában. Különben miért titkolóznának? A gyógyszerek dokumentációi általában elérhetők, a gyártók maguk szokták nyilvánosságra hozni.”

XS
SM
MD
LG