Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Đoković inkább kihagyja a francia nyílt bajnokságot és Wimbledont, de nem oltatja be magát


A szerb teniszező a szerb elnökkel találkozik Belgrádban 2022. február 3-án
A szerb teniszező a szerb elnökkel találkozik Belgrádban 2022. február 3-án

Ha választásra kényszerül, mondta Novak Đoković, inkább kihagyja a francia nyílt teniszbajnokságot és Wimbledont, lemond annak a lehetőségéről, hogy megelőzze a 21 Grand Slam-győzelemmel rekorder Rafael Nadalt, mint hogy beoltassa magát a Covid–19 ellen.

Az első helyen kiemelt teniszezőnek még mindig fáj, hogy a múlt hónapban kitoloncolták Ausztráliából az oltottsági státuszáról szóló drámában, amely világszerte megosztotta az embereket.

A BBC-n kedden sugárzott interjúban a hússzoros Grand Slam-bajnok azt mondta, még mindig nincs beoltva, és kész címeket feláldozni azért, hogy ez így is maradjon.

Ha kell, lemond a címvédéséről a Roland Garroson és Wimbledonban, és kihagy más tornákat is. „Ez az ár, amit hajlandó vagyok megfizetni” – mondta a 34 éves szerb teniszező, aki valószínűleg tovább erősíti hősstátuszát az oltást ellenzők között.

Azt mondja, nem oltástagadó

Đoković azt mondta, nem ellenzi az oltást, és igyekezett elhatárolódni az oltás ellen kampányolóktól, mondván: „Soha nem mondtam, hogy része vagyok ennek a mozgalomnak.”

Azt viszont mondta, hogy „mindenkinek joga van választani, cselekedni vagy kimondani azt, amit a maga számára megfelelőnek tart”, és hisz annak a „szabadságában, hogy megválasszuk, mit viszünk be a testünkbe. Számomra ez létfontosságú.”

„Igyekszem összhangban lenni a testemmel, amennyire csak lehet – mondta, hozzátéve, hogy mindig is figyelt arra, mit juttat a szervezetébe. – Az összes rendelkezésemre álló információ alapján úgy döntöttem, hogy most nem fogadom el az oltást.”

„Megértem a döntésem következményeit – mondta Đoković. – Megértem, hogy mivel ma nem vagyok beoltva, pillanatnyilag nem tudok elutazni a legtöbb versenyre.”

A kérdésre, hogy kész lenne-e kihagyni a májusi francia nyílt teniszbajnokságot, megismételte: „Ez az az ár, amit kész vagyok megfizetni.”

Azt is megkérdezték tőle, hogy készen állna-e Wimbledon kihagyására, és hozzátette: „Igen.”

Lehet, hogy mégsem kell kihagynia

„A testemre vonatkozó döntéshozatali elvek fontosabbak bármelyik címnél vagy bármi másnál” – mondta.

Đoković kétszer nyerte meg a francia nyílt bajnokságot, egyszer tavaly. Hat wimbledoni bajnoki címe van, köztük az utolsó három.

Nadal nyerte az idei Australian Opent, és ez eggyel több bajnoki címet adott neki, mint amennyi Đokovićnak és Roger Federernek van. Đokovićot kitoloncolták, mielőtt játszani tudott volna.

Fenyegetőzése, hogy kihagyja a következő két nagy versenyt, megalapozatlannak bizonyulhat.

Angliában a múlt hét óta érvényben lévő új szabályok lehetővé teszik a be nem oltottaknak, hogy belépjenek az országba, ha érkezésük előtt és után is tesztelnek.

A Roland Garros előtti hónapokban Franciaországban is módosulhatnak az oltási szabályok, így lehet, hogy Đoković is játszhat. Az ország elkezdett enyhíteni bizonyos egészségügyi és utazási korlátozásokon, miután lassan magához tér a rendkívül fertőző omikron-variáns okozta rekordszámú eset után.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG