Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Novak Đoković oltás nélkül a Roland Garroson sem indulhat


Novak Đoković a Roland Garroson elnyert trófeával pózol a párizsi Eiffel-torony előtt 2021. június 14-én
Novak Đoković a Roland Garroson elnyert trófeával pózol a párizsi Eiffel-torony előtt 2021. június 14-én

Novak Đoković nem indulhat májusban a francia nyílt teniszbajnokságon, a Roland Garroson sem, amennyiben addig nem változnak a jelenlegi szabályok vagy nem oltatja be magát koronavírus ellen a világelső teniszező – szögezte le a párizsi sportminisztérium.

A sportolót oltatlansága miatt hosszas jogi huzavona után vasárnap kiutasították Ausztráliából a helyi hatóságok, így nem vehet részt az Australian Open-tornán.

A vasárnap elfogadott francia járványügyi intézkedések értelmében ezentúl oltottsági igazolást kell bemutatni az ötvennél több főt fogadó nyilvános helyeken, így a sportlétesítményekben, a kulturális intézményekben, a mozikban, a koncerttermekben, a vendéglátóhelyeken és a közlekedési eszközökön is.

„A szabály egyszerű. A törvény hatályba lépésétől kezdve oltottsági igazolásra lesz szükség azon intézmények látogatásához, amelyekben eddig védettségi igazolvány kellett. Ez mindenkire vonatkozni fog, legyen szó nézőkről vagy sportolókról” – írta a tárca.

„A Roland Garros májusban lesz. A helyzet addig változhat, és reméljük, hogy kedvezőbb lesz. Meglátjuk majd, azonban az biztos, hogy nem lesznek kivételek” – hangsúlyozták a közleményben.

Másfél hetes huzavona

A hússzoros Grand Slam-torna-győztes Novak Đoković január 5-én érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, és egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el. A vízumát előző hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta, ám pénteken ismét érvénytelenítették, és idegenrendészeti őrizetbe került, majd vasárnap kiutasították, így már úton is van hazája, Szerbia felé.

A korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tevő sportolót sokan bírálták amiatt, hogy december 16-án pozitív lett a koronavírustesztje, azonban nem vonult karanténba, sőt nyilvános eseményeken is részt vett.

Đokovićot sokan támogatásukról biztosították Szerbiában, Aleksandar Vučić elnök pedig a teniszcsillag zaklatásával vádolta az ausztrál kormányt, amely szerinte ezzel magát járatta le.

A szerb hatóságok arról számoltak be, hogy a sportoló ellen nem indítanak eljárást, amiért nem vonult karanténba fertőzötten, ugyanis jelenleg nincs szükségállapot az országban.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG