Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el az iskolák magánadományokat


Pintér Sándor belügyminiszter megérkezik az egyeztetésre a pedagógusok sztrájkbizottságával a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre 2022. december 16-án
Pintér Sándor belügyminiszter megérkezik az egyeztetésre a pedagógusok sztrájkbizottságával a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre 2022. december 16-án

A belügyminiszter utasítása szerint az idei tanévtől már nem az oktatási intézmények vezetői, hanem az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ (KK) dönt a tankerületi fenntartású iskoláknak szánt magánadományok elfogadásáról, sőt egyes esetekben a felhasználásukról is. A szakszervezet szerint az intézkedéssel az állam mindenre kiterjedő kontrollját erősítik.

Pintér Sándor jegyzi a Hivatalos Értesítőben már nyáron kihirdetett, a szaktárca alá tartozó szervek és intézmények részére felajánlott adományok elfogadásának rendjét szabályozó utasítást, amely június 25-én lépett hatályba.

Ez azt jelenti, hogy ettől a tanévtől bruttó kétmillió forint érték alatt a tankerületi központok igazgatói dönthetnek a fenntartásukban lévő köznevelési intézményeknek és a tankerületi központoknak szánt adományokról.

Ha azonban az adomány értéke meghaladja a bruttó kétmillió forintot, vagy ha az adományozó természetes személy vagy civil szervezet, az adomány elfogadásáról minden esetben a KK elnöke, Hajnal Gabriella jogosult dönteni – írja a Népszava.

Október 23-tól indul az alternatív oktatási népszavazás
Mivel a Pedagógusok Szakszervezetének oktatási népszavazási kérdéseit végül mind visszadobta NVB, illetve az Alkotmánybíróság, alternatív népszavazás indul október 23-tól az aHang és az Egységes Diákfront szervezésében. Hét olyan kérdésre lehet majd igennel vagy nemmel válaszolni, amelyek a hazai közoktatás legvitatottabb problémáit feszegetik. Itt például elolvashatja a kérdéseket.

A cikk emlékeztet: az utóbbi időben többször előfordult, hogy egyes intézmények támogatásra szorultak, volt, ahol a szülők kifestették a tantermeket, egy budai iskolában pénzadományt fizettek az iskolai alapítványba, hogy anyagi támogatást adjanak a pedagógusoknak, míg másutt a tornaterem fűtését oldották meg kazán- és tűzifaadományokkal.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke úgy véli: az utasítás az állami kontroll erősítése, újabb lépés az iskolaigazgatók döntési jogainak csorbítása felé.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG