Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

PDSZ: Nevetséges, hogy a szakszervezetek akadályozták volna a tanárok béremelését


Zebraszerda nevű tiltakozás a közoktatás érdekében a Ferenciek terén 2024. január 17-én
Zebraszerda nevű tiltakozás a közoktatás érdekében a Ferenciek terén 2024. január 17-én

A kormány politikai döntése volt a béremelés akadálya, és politikai döntés a szakszervezetek lejáratása is – így reagált a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője Gulyás Gergely miniszter kijelentésére, miszerint a baloldal mellett a szakszervezetek akadályozták a tanárok béremelését. Újabb részletek derültek ki arról, mennyivel nőhet januártól a pedagógusok fizetése.

A kormány maga volt az akadálya a béremelésnek, mert nem tett eleget az uniós elvárásoknak, ezért nem kapta meg időben a pénzt – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a Kormányinfón elhangzottakra reagálva. Egyébként sem kellett volna az uniós pénzekhez kötni a tanárok béremelését – tette hozzá.

Ahogy arról beszámoltunk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bírálta a szakmai érdekképviseleteket. Úgy fogalmazott: ha azt keresik a tanárok, kik a legnagyobb ellenségei a béremelésnek, akkor a baloldal után rögtön a pedagógus-szakszervezetek következnek.

„Nevetséges, hogy a szakszervezetek akadályozták volna a béremelést; mi kényszerítettük ki. A béremelés akadálya a kormány politikai döntése volt, és most is politikai döntés a szakszervezetek lejáratása” – fogalmazott a PDSZ ügyvivője.

Mint mondta, a szerdai egyeztetésen kiderült, hogy mégsem lesz annyira torz a bejelentett átlagos 32,2 százalékos béremelés az egyes tanárokat érintően, mint ahogy az első nyilatkozatok alapján sejteni lehetett. A legutóbbi közlés szerint 340 milliárd forint pluszforrás lesz az idei bérekre a közoktatásban.

A PDSZ információi szerint így alakulnak a fokozatonkénti minimumok:

  • Gyakornok: 528.800 forint
  • Pedagógus I.: 538.000 forint
  • Pedagógus II.: 555.000 forint
  • Mesterpedagógus: 630.000 forint
  • Kutatótanár: 750.000 forint

A PDSZ szerint a Klebelsberg Központ elnöke a szerdai egyeztetésen azt mondta, hogy most nem akartak differenciálást, hanem azt, hogy mindenki kapja meg lehetőleg azt a százalékot, amellyel a fokozatában növekszik a minimumilletmény. Ez a szakszervezet számítása szerint a következő mértékű lesz:

  • Gyakornok fokozatban 32,2%
  • Pedagógus I. fokozatban 31,2%
  • Pedagógus II. fokozatban 29,1%
  • Mesterpedagógus fokozatban 21,2%
  • Kutatótanár fokozatban 19%

A kinevezések átadásának határidejét január 22-ről kitolták 30-ra. A tanárok ebből a dokumentumból tudják meg egyebek mellett, hogy pontosan mennyi lesz a fizetésük januártól, vagyis még egy hétig úgy dolgoznak, hogy még mindig nem tudják, mennyit fognak keresni.

Nagy Erzsébet szerint jó hír, hogy a kormány ígérete szerint márciusban bérkorrekció lesz. Ez azt jeleneti, hogy összevetik a tanári fizetéseket a diplomásátlagbérrel, és ha nem éri el annak hetven százalékát, akkor visszamenőleges korrekció lesz. A kormány korábban azt ígérte, hogy 2025-re a tanárok bére eléri a diplomásátlagbér nyolcvan százalékát, és legalább 2030-ig ezen a szinten tartja.

Abban továbbra sem volt előrelépés a szerdai egyeztetésen, hogy a kormány kifizesse a tanárok túlóráit – mondta a PDSZ ügyvivője.

„Egészen elképesztő a kormány elzárkózása, mert ezzel letérnek a jogállamiság útjáról, hiszen nagyon sok jogerős ítélet mondja ki, hogy a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítést ki kellene fizetni a tanároknak, de továbbra is az a válasz, hogy nem értenek egyet ezekkel a döntésekkel. Mondtam nekik, hogy nem a véleményük érdekel, én sem értek egyet sok mindennel, de a bírósági ítéleteket be kell tartani, az államnak helyt kell állnia” – fogalmazott.

A kormány ellenállása miatt tömeges perekre kényszerítik a pedagógusokat a nekik járó pénz kifizetése érdekében – tette hozzá.

Mint mondta, a státusztörvény miatt távozó pedagógusok végkielégítése ügyében sincs előrelépés, a kormány nekik sem akarja kifizetni a szakszervezet szerint jogosan járó összegeket. Ahogy arról korábban már írtunk, a tankerületek nem a közoktatásban eltöltött összes időt, hanem csak az utolsó munkahelyen eltöltött időt veszik alapul, amikor a végkielégítést számolják, ezért sok távozó tanárnak két- vagy háromhavi pénz helyett csak egyhavit fizettek. Ebben az ügyben három próbaper indítását tervezik, hogy a bíróság értelmezése szerint hogyan kell kiszámolni a végkielégítést.

Minden további tiltakozással megvárják, hogy ki mennyit kap valójában, ez január 30-án fog kiderülni – mondta a PDSZ ügyvivője.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG