Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kordonbontás és tüntetés helyett pedagógusnapi kiállás a tanárok mellett


A demonstráción a pedagógusnap alkalmából több pedagógusnak is virágot adtak át
A demonstráción a pedagógusnap alkalmából több pedagógusnak is virágot adtak át

A Civil Közoktatási Platform, az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös pedagógusnapi vonulása kiállás volt a tanárok mellett és tiltakozás a státusztörvény ellen.

Hétfő délután háromnegyed ötkor gyülekeztek a résztvevők az Oktogonnál, majd a Belügyminisztériumhoz vonult a 24.hu tudósításában pár száz fősre becsült tömeg. Rendőrök álltak a minisztérium épülete előtt, így azt nem lehetett megközelíteni.

A szervezők elmondták, hogy nem kordonbontásra vagy tüntetésre készülnek, a pedagógusnap alkalmából állnak ki a tanárokért. Az ADOM diákmozgalom és a PDSZ képviselői, valamint több pedagógus is felszólalt.

Ehhez kapcsolódóan: Elkezdődött a Kölcsey gimnáziumból kirúgott tanárok munkaügyi pere

Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy továbbra sem kaptak időpontot újabb egyeztetésre a Belügyminisztériumtól, miközben a tárca vasárnapi, pedagógusnapi közleménye szerint hamarosan az Országgyűlés elé kerül a státusztörvény, ami a minisztérium szerint lehetővé teszi majd, hogy a pedagógusokat anyagilag és szakmailag is jobban megbecsüljék.

A tárca pedagógusnapi közleménye szerint „a béremelést eddig is csak az késleltette, hogy Brüsszel húzza az időt, és nem fizeti ki a Magyarországnak járó uniós forrásokat. Amikor megérkeznek a hazánkat megillető uniós források, soha nem látott mértékű pedagógusbér-emelés valósul meg.”

A békés demonstráció hivatalos programja este hat órakor véget ért, előtte több pedagógusnak, mások mellett Törley Katalinnak, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium polgári engedetlenség miatt tavaly elbocsátott tanárának, a Tanítanék Mozgalom aktivistájának és Palya Tamásnak is virágot adtak át a pedagógusnap alkalmából.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG