Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Természetes okokból habzott most a Rába


 A lezárt Rába-parti sétány és Radó-sziget Győrben, 2020. április 11-én, még habzás nélkül
A lezárt Rába-parti sétány és Radó-sziget Győrben, 2020. április 11-én, még habzás nélkül

Több helyen is vastag fehér hab jelent meg a Rábán az elmúlt napokban, de ez most nem szennyeződés volt, hanem természetes jelenség.

A nicki műgátnál, Szentgotthárdnál, Alszószölnöknél és Körmendnél is arra lehettek figyelmesek a helyiek a múlt hét vége felé, hogy habzik a folyó.

Sokan már katasztrófát és ismeretlen ausztriai szennyezést kiáltottak, de a szakemberek szerint

ez teljesen természetes habzás volt,

nem veszélyes a környezetre és magától megszűnik majd.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kérdésünkre megerősítette, hogy a munkatársaik megvizsgálták a habzást, azóta is figyelik, de ez természetes jelenség.

Ha sok eső esik, akkor az utána érkező kisebb árhullám által bemosott természetes anyagok felhabosodhatnak. Vettek mintát, hogy laborban is kivizsgálják, de a szakemberek szerint ezzel a habzással nem kell semmit csinálni.

"[A vízügy munkatársai] a nicki duzzasztómű területén nem észleltek külső forrást, ahonnan a szennyezés eredne, és a hab állaga (színe, szaga, összetétele) sem utalt vegyi eredetű szennyezésre. Tekintve, hogy a habzás a duzzasztó alvizén észlelhető, feltételezhetően azt az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében levonuló kisebb árhullám okozta, így a partról bemosott pollen, por és felületi aktív anyag habosodhatott fel a part mentén. Az árhullámok gyakori kísérőjelensége a habzás a duzzasztók alvízén. Természetes jelenségről van tehát szó, nem veszélyes a környezetre és magától megszűnik majd. "

- válaszolták.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója szerint vasárnap délután gátőr kollégájuk Szentgotthárdnál már csak a nyomait találta a habzásnak, amit vélhetően az okozott, hogy árhullám vonult le a folyón, közben pedig korábban elhelyezett trágya, esetleg a holtágakban összegyűlt bomló falevél anyaga mosódhatott a vízbe, ez okozhatott a duzzasztóknál habzást.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG