Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új szerb–magyar olajvezeték tervét jelentették be


Szerbia az olajszankciókhoz csatlakozó Horvátországon keresztül nem kapna jövőre vezetéken érkező orosz olajat, ezért a magyar kormány bejelentette, hogy új vezetéket fognak építeni Szerbiába Magyarországon át.

Új olajvezeték fog épülni Magyarországról Szerbiába – jelentette be Kovács kormányszóvivő Twitteren. Az új vezeték a régi Barátság kőolajvezetékkel köti majd össze Szerbiát, és két év múlva készülhet el, ennél többet egyelőre nem árultak el a részletekről.

A vezetékre Szerbiának van szüksége, nem Magyarországnak. Horvátország ugyanis csatlakozott az orosz olaj elleni embargóhoz, Szerbia viszont eddig döntően a Horvátországon átmenő JANAF olajvezetéken tudta behozni az orosz olajat.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök múlt héten fogalmazott úgy, hogy mivel az EU Szerbiát nem mentesíti az oroszországi kőolajimport tilalmáról szóló határozat alól, szerinte ez gyakorlatilag a Szerbiával szembeni szankciót jelent. Mindezt a helyi Prva tévének mondta a Vajdaságma alapján.

„Horvátország fellépése az orosz kőolajimportra egyértelműen országunk ellen célzott lépés volt. Láthatóan mindent, így az energiaválságot is felhasználják, hogy Szerbia ellen tevékenykedjenek. Más utat kell találnunk” – állította Brnabić. Azt is hozzátette, hogy egyébként orosz olaj nélkül is elműködne az ország, csak drágább lenne minden más forrásból olajat szerezni. A háborús keresletkiesés miatt a világpiaci árnál durván harminc százalékkal tartósan olcsóbb az Ural típusú orosz állami olajfajta.

A térképen a jelenlegi releváns vezetékek láthatók

Alekszandar Vučić elnök már júniusban elkezdte felkészíteni a lakosságot arra, hogy novembertől valószínűleg nem fognak tudni orosz kőolajat importálni. Emellett szerinte Szerbiában a téli áramellátás is akadozni fog.

Pletser: Váratlan, politikainak tűnő döntés

„Váratlannak mondható ez a bejelentés, és mintha a politika generálta volna, nem a Mol és a NIS szándéka” – mondta el kérdésünkre Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Naftna Industrija Srbije
A NIS (Naftna Industrija Srbije) nagy szerbiai olajmulti félig az orosz Gazprom Neft tulajdonában áll, nagyjából harminc százalékban pedig a szerb államéban. Finomítójuk a Belgrádhoz közeli Pančevóban (Pancsovában) van.


„Alapvetően eddig úgy ment orosz olaj a pančevói finomítóba, hogy behajózták a horvátországi Omišaljba, onnan pedig felpumpálták Szerbiába. Egyébként a NIS nem csak orosz olajat vett, annak árától és elérhetőségétől függően vettek más olajat is. Mostanában olcsóbb az orosz olaj, de előtte volt olyan időszak is, amikor a pančevói finomító döntően nem orosz olajat dolgozott fel” – magyarázta Pletser.

Pletser szerint kissé furcsa, hogy aközben tenné Magyarország könnyebbé az orosz olaj beszerzését Szerbiának, miközben az EU épp le akar válni róla, és a Mol is komoly erőfeszítéseket tesz, hogy hamarosan akár teljesen ki tudja váltani a Barátság kőolajvezetéket Horvátország irányából, miközben Szerbia is az EU-ba igyekezne, és például a földgáznál épp növelnék a nem orosz földgáz arányát az ellátásban.

Elmondta még, hogy a horvátországi JANAF olajvezetékes cégnek egyébként komoly érdeke lenne, hogy minél több olajat szállítson a vezetékén, de az már mindegy, hogy orosz vagy nem orosz olajat visznek rajta.

Közeli szövetségesek

Orbán Viktor és Alekszandar Vučić szerb elnök évek óta nagyon közeli szövetséges. Mindkét vezető jobboldali populista kommunikációt folytat, autoriter rezsimet igyekszik létrehozni, és többek között mindkét vezető erős gazdasági-politikai kapcsolatokkal bír Kínával és Oroszországgal – írta a Policy Solutions 2020-ban.

Orbán emellett nagyobb befolyásra törne a Balkánon, Vučić pedig szeretne az az elnök lenni, aki belépteti az országot az EU-ba, amiben a magyar kormány és Vásárhelyi Olivér bővítési biztos sokat segíthet neki az EU-n belülről.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG