Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Olaszország betakargatja a zsugorodó gleccsereket a nyári hőség ellen


Egy nő a hatalmas fehér geotextil-takarót fényképezi az észak-olaszországi Presena-gleccseren 2020. július 13-án
Egy nő a hatalmas fehér geotextil-takarót fényképezi az észak-olaszországi Presena-gleccseren 2020. július 13-án

Az észak-olaszországi Presena-gleccsert úgy akarják megmenteni a további zsugorodástól a klímaszakértők, hogy hosszú szövetcsíkokkal borítják be, amelyek visszatükrözik a napsugarakat és megakadályozzák maguk alatt a hó olvadását.

Szerintük a hó körülbelül hetven százaléka menthető meg a nyár folyamán a védőburkolattal, amely ugyanúgy működik, mint az az ezüst fényvisszaverő anyag, amelyet az autó ablakába helyeznek a túlmelegedés megakadályozására.

A gleccser tetején, lenyűgöző hegycsúcsok karéjában egy csapat öt méter széles és hetven méter hosszú csíkokat göngyölít ki, és nagyjából 120 000 négyzetméternyi gleccsert fed le velük. A feladat egy hónapot vesz igénybe.

Ezt 2008 óta minden évben megteszik.

„A gleccserek visszahúzódása a folyamatban lévő globális felmelegedés talán legszembetűnőbb jele” – mondja Christian Casarotto gleccserkutató, a trentói tudományos múzeum munkatársa. A gleccserek tömege folyamatosan csökkent az elmúlt tizenöt-húsz évben.

„A gleccserek tanulmányozása azért fontos, hogy megértsük az irányt, amely felé haladunk, és hogy korrigálni tudjunk rajta” – teszi hozzá a kutató.

Készült a Reuters tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG