Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Olaszország és Párizs is tovább szigorít, miközben újabb rekordok dőltek meg


Plakát Bulgáriában a maszkviselésről.
Plakát Bulgáriában a maszkviselésről.

Egész Európában sorra dőlnek meg a napi fertőzésszám-rekordok. Olaszország egyes régióiban és a francia fővárosban is tovább szigorítanak.

Tovább tombol Európában a koronavírus-járvány, így sok helyen még az elmúlt hetek lezárásaihoz képest is tovább szigorítottak. Csütörtökön több mint 300 ezer új fertőzöttet regisztráltak a kontinensen.

A legtöbb új feljegyzett esetet Franciaországból jelentették, ahol több mint 58 ezer beteget regisztráltak. Súlyosbodik a helyzet Olaszországban (35 ezer új eset), valamint Lengyelországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Németországban is húszezer fölött volt csütörtökön az igazolt új fertőzöttek száma. Oroszországban közel húszezer, Belgiumban több mint 14 ezer és Csehországban több mint 13 ezer új fertőzést jegyeztek föl.

Olaszország egyes régiói tovább szigorítanak

Olaszországban pénteken zárlat alá helyezték a leginkább érintett régiókat, miután ismét rekordot döntött a napi fertőzésszám az országban. A teljes országban kijárási tilalom van este 10 és hajnal 5 között, a bárok és éttermek pedig 6-kor bezárnak. Lombardiában, Piedmontban, Valle d’Aostában és Calabriában az emberek csak akkor hagyhatják el az otthonukat, ha dolgozni mennek vagy ha sürgős ügyet kell intézniük. Ezeket a területeket az olasz hatóságok vörös zónának minősítették.

A kevésbé érintett narancs zónában az emberek nem hagyhatják el a lakhelyül szolgáló települést, itt is kivétel a munkaügy vagy a feltétlenül elengedhetetlen ügyek intézése. Ezekben a régiókban a kocsmák zárva tartanak, és az éttermek is csak kiszállításra dolgoznak. Az országban a járvány kezdete óta már több mint 40 ezer áldozatot szedett a koronavírus.

Párizs is szigorítana

A francia fővárosban is tovább szigorítják a járványügyi korlátozásokat. Franciaországban újra rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált esetek száma, csütörtökön több mint 58 ezer új beteget jelentettek. Péntektől kezdve este 10 és reggel 6 között Párizsban betiltják az ételkiszállítást és az alkoholárusítást.

„A járvány második hulláma máris elért minket, és kegyetlen” – nyilatkozta Olivier Véran francia egészségügyi miniszter. Szerinte ha a vírus ebben a tempóban terjed tovább, akkor a második hullám rosszabb lehet, és tovább is eltarthat, mint az első. Akár december közepéig is húzódhat a francia egészségügyi miniszter szerint, amíg sikerül stabilizálni a helyzetet. Ezért arra kérik az embereket, hogy vegyék komolyan az előírásokat, ellenkező esetben novemberre túlterhelődhetnek a kórházak.

Az egész országban egyébként már a hét elején szigorú intézkedéseket hoztak, karantén alatt tilos a régiók között utazni, és az otthonukat is csak indokolt esetben, például munkába indulás vagy bevásárlás miatt hagyhatják el az emberek, és az utcára lépéskor egy űrlapon kell megjelölniük az úticéljukat.

Németországban a lezárások ellenére is sok az új beteg

Németországban először lépte át a húszezret a napi fertőzésszám csütörtökön, annak ellenére, hogy az országban a hetekben több intézkedést is bevezettek a terjedés lassítására. A sajtóban „lockdown light” néven emlegetett szabályok alapján országszerte tilos a külső és belső rendezvények megtartása, a szállodák nem fogadhatnak vendégeket, zárva kell, hogy tartsanak a mozik, színházak, éttermek és szórakozóhelyek, és a sporteseményeket közönség nélkül rendezik meg.

Görögországban is háromhetes lezárás jön az egész országban vasárnaptól, mivel közel 10 ezer új esetet regisztráltak a hét folyamán, jelentette be csütörtökön Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök.

Dániában leölik az összes nyércet, mivel az állatok a koronavírus egy mutáns válfaját terjeszthetik. Az országban vasárnaptól bezárnak a kávézók, kocsmák, a beltéri sportesemények, kulturális központok.

A brit miniszterelnök az emberek kitartását kéri

Boris Johnson brit miniszterelnök beszédet intézett az Egyesült Királyság polgáraihoz, amelyben arról beszélt, hogy tudja, az emberek kimerültek, de egy egyhónapos lezárásnak már „valós hatása” lenne a járványra. Csütörtökön bezártak a kocsmák, boltok és a nem létfontosságú üzletek Angliában.

Boris Johnson szerint a mostani lezárás nem „a tavaszi megismétlése”, és ő már látja az „alagút végén a fényt”. A lezárások december 2-ig tartanak, de szavazni fognak arról, hogy meghosszabbítsák-e azokat. Az Egyesült Királyság különböző nemzeti régióiban eltérő intézkedések vannak érvényben, de Wales, Skócia és Észak-Írország is lezárásokat vezetett be.

XS
SM
MD
LG