Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Olaszország új, szélsőjobboldali vezetője Brüsszelben próbálja megtörni a jeget


Giorgia Meloni első kormányülése kezdetét jelzi a csengővel elődje, Mario Draghi mellett a Chigi-palotában, Rómában 2022. október 23-án
Giorgia Meloni első kormányülése kezdetét jelzi a csengővel elődje, Mario Draghi mellett a Chigi-palotában, Rómában 2022. október 23-án

Brüsszelbe várják csütörtökön Giorgia Meloni új olasz miniszterelnököt – és ez nem szokványos látogatás az Európai Unió egyik alapító államának vezetőjétől, aki meg kívánja újítani a 27 tagú közösséghez fűződő megingathatatlan kötelékeket.

Egyesek számára a vizit a szélsőjobb trójai falovát hozza be az EU falai közé, amikor a közösség több fronton is válsággal néz szembe. Mások számára ez egy olyan eset, amikor az EU azt a szólást alkalmazza, hogy tartsd közel a barátaidat, de még közelebb az ellenségeidet.

Meloni pártja, az Olaszország Fivérei neofasiszta gyökerekkel rendelkezik, és október 22-e óta együtt kormányoz a Liga migránsellenes vezetőjével, Matteo Salvinivel, valamint Silvio Berlusconi volt konzervatív miniszterelnökkel. Az utóbbi még nemrégiben is Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő barátságával dicsekedett, akivel vodkát és Lambrusco bort ajándékoztak egymásnak.

Mindez önmagában elég ahhoz, hogy sok uniós törvényhozó és tisztviselő hátán végigfusson a hideg. Attól tartanak, hogy belülről értékteleníthetik el a jogállamiság és a nyugati liberális demokrácia tiszteletre méltó alapelveit, miközben egy újabb uniós ország fordul élesen jobbra.

Iratxe García Pérez, a balközép európai parlamenti képviselőkből álló szocialisták és demokraták képviselőcsoportjának elnöke a Svédországtól Spanyolországig és Németországtól – valóban – Olaszországig terjedő szélsőjobboldali hullámokról szóló legutóbbi plenáris beszédében arra figyelmeztetett: „A probléma az, hogy a szélsőjobboldali populizmusok aláássák az intézményeket, a demokráciát a szabadságok és jogok gyengítésére használják fel. Amikor belépnek az intézményekbe, a saját érdekeikben használják fel őket.”

Elemzés – Giorgia Meloni, az európai szélsőjobboldal új arca

Viharos órák jönnek

Csütörtök délután és este néhány viharos óra leforgása alatt Meloni a következő intézmények vezetőivel találkozik: Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, aki az Európai Tanács és az összes EU-csúcstalálkozó elnöke.

„Konstruktív együttműködésre számítok az új kormánnyal a közös kihívásokat illetően, és el is várom ezt” – mondta Von der Leyen Meloni kinevezése után.

És még ha Meloni mindent meg is tett, hogy tompítsa az Olaszország Fivérei szélsőjobboldali retorikájának élét, könnyű megkérdőjelezni ennek a sikerét.

Látogatása előestéjén kormányának meg kellett védenie a rave-partikat betiltó rendeletét azokkal a bírálókkal szemben, akik szerint ezt a tiltakozások visszaszorítására használhatják fel, miközben a kormány semmit nem tett egy újfasiszta felvonulás ellen, amelynek résztvevői a meggyilkolt olasz diktátor, Benito Mussolini kriptáját keresték fel.

Meloni sarkában ott tolonganak bírálói, akik szerint nem ítélte el egyértelműen a fasizmust. Az Olaszország Fivérei, amelynek ő az egyik alapítója, 2012-ben egy szélsőjobboldali pártból jött létre, amelyet a Mussolini iránt érzett nosztalgia hívott életre. Ő erre azt mondja, hogy „soha nem érzett rokonszenvet vagy táplált közeli érzéseket semmilyen nem demokratikus rezsim iránt, beleértve a fasizmust”.

Korábbi cikkünk a témában: A szélsőjobboldali pártok Putyin marionettfigurái – hangzott el az Európai Parlament vitájában

Hasonló kritikák Varsóból, Budapestről és Rómából

Ami az EU-t illeti, számíthat Meloni bírálatára, amiért egyenszabályaival túlzottan beleszól a nemzeti ügyekbe, az LMBTQ-jogoktól kezdve egészen a gazdasági beavatkozásig, és túl lazán kezeli a migrációt.

Hasonló kritikák hangzottak el Lengyelországban és Magyarországon, és sokan attól tartanak, hogy – különösen a jogállamiság és a demokratikus normák tekintetében – az EU egyre jobban gyengül belülről. Orbán Viktor magyar miniszterelnök, az „illiberalizmus” önjelölt szószólója évek óta fokozottan obstrukciós kurzust folytat egy olyan EU-ban, ahol sok fontos döntést egyhangúlag kell meghozni.

Meloni szerdán este beszélt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, és jelezték, hogy készek együttműködni az EU „nagyobb hatékonyságának biztosítása érdekében” – közölte a hivatala. Ez a nyelvezet könnyen értelmezhető belső oppozícióként.

„Vannak olyan aggodalmak, hogy Olaszország olyan bomlasztó EU-taggá válhat, mint Lengyelország vagy akár Magyarország” – mondta Luigi Scazzieri, az Európai Reformközpont munkatársa.

Témába vág: Meloni és Orbán: szövetség helyett alkalmi támogatás várható

Meloni: Nem ellenség vagy eretnek, csak pragmatista

Meloni ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem akarja megtorpedózni az uniót, amelynek alapító szerződését Rómában írták alá 1957-ben.

Múlt héten azt mondta a törvényhozóknak, hogy Európa megkérdőjelezése nem tesz senkit „ellenséggé vagy eretnekké, csak pragmatistává, aki nem fél kimondani, ha valami nem működik megfelelően”.

Francia tisztviselők közölték – miután Meloni múlt héten találkozott Emmanuel Macron elnökkel –, hogy az új olasz kormányfő kész követni elődje, az EU és az eurozóna elkötelezett hívének számító Mario Draghi irányvonalát.

Olaszország természetesen nincs olyan erős pozícióban, hogy szembeszálljon az EU-val vagy az euróval. Összes adóssága meghaladja a bruttó hazai termék 150 százalékát, és kétszázmilliárd eurós segélyt kaphat a világjárvány okozta gazdasági válság kezelésére. Ez széles körű politikai befolyást kínál az uniós intézmények számára.

Ez is érdekelheti: A hiúság populista vására, avagy az európai jobboldali újrakezdés nehézségei

Nem lesz az unió gyenge láncszeme

Ami az EU külpolitikáját illeti, amely Oroszország február 24-i inváziója óta sokkal inkább transzatlanti kísérletté vált az Egyesült Államokkal közösen, Meloninak le kellett győznie azt a gyanút, hogy koalíciója túlságosan is Putyin felé hajlik.

Amikor Berlusconi múlt hónapban azzal dicsekedett a Forza Italia képviselői előtt, hogy helyreállította a kapcsolatát Putyinnal, és vodkát és bort ajándékoztak egymásnak nemrégiben, a 86. születésnapján, Meloni azonnal állást foglalt.

„Olaszország soha nem lesz a Nyugat gyenge láncszeme, amíg mi leszünk kormányon” – mondta Meloni ugyanaznap, amikor a hír megjelent.

Ez már önmagában biztonságos leszállópályát jelent a csütörtöki uniós tárgyalásokon.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG