Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Olcsó áram és rengeteg munkahely – Szerbia egyelőre aligha mond le a szénről


Folyik a szénkitermelés Kolubarában, Szerbia legnagyobb bányájában hatvan kilométerre délre a fővárostól, Belgrádtól. 2023. október 27.
Folyik a szénkitermelés Kolubarában, Szerbia legnagyobb bányájában hatvan kilométerre délre a fővárostól, Belgrádtól. 2023. október 27.

A szerbiai Kolubara szénbánya egy percre sem zár be – a nap 24 órájában, az év 365 napján éjjel-nappal dolgoznak a gépek, hogy kinyerjék a fosszilis tüzelőanyagot a talajból.

Bár a világ nagy része lemond róla a környezetszennyezés miatt, Szerbia energiaellátásának hetven százaléka továbbra is a széntől függ.

Ez biztosítja az alacsony áramárat és több ezer munkahely fennmaradását a szegény balkáni országban.

A szén mellett Szerbia energiájának egynegyede vízerőművekből származik, a fennmaradó hányad pedig megújuló energiaforrásokból.

A Kolubarában évente kitermelt 26-27 millió tonna szén állítólag az ország villamosenergia-termelésének felét adja és több mint 11.000 dolgozó foglalkoztatását biztosítja.

Szerbiában lényegesen alacsonyabbak az áramárak, mint Európa nagy részén – júniusban egy kWh 0,096 euró volt, ami az Európai Unió 0,289-es átlagának harmada.

Szerbia populista elnöke, Aleksandar Vučić beszédeiben gyakran emlegeti az alacsony áramárakat.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azonban nyomást gyakorol Szerbiára az árak emelése érdekében – idén háromszor már meg is történt.

„Az eddig végrehajtott villamosenergia- és gázáremelések hozzájárultak a fiskális támogatások csökkentéséhez, és az elkövetkező években kulcsfontosságúak lesznek az alapvető energetikai beruházások finanszírozásához” – áll az IMF júniusi sajtóközleményében.

Ehhez kapcsolódóan: Környezetbarát tervezés nélkül 2050-ben három Földre lenne szükségünk

Isteni ajándék

Az eltávolodás a fosszilis tüzelőanyagoktól kulcsfontosságú vitatéma lesz az ENSZ jövő hónapban Dubajban megrendezendő, 2023-as klímaváltozási konferenciáján (COP28).

Ám az olyan helyeken, mint Szerbia, ahol évtizedek óta támaszkodnak a szénre, és korlátozottak az erőforrások a beruházásokra ahhoz, hogy átálljanak a zöldebb alternatívákra, a szén elengedése még mindig távoli projektnek tűnik.

„Évekig egyfajta isteni ajándéknak tekintettük a szenet energiatermelésünkben” – mondja Hristina Vojvodić, a megújuló energiaforrásokkal és a környezetszabályozással foglalkozó intézet (RERI) munkatársa az AFP-nek.

Szerbia 2020-ban fogadta el a kibocsátáscsökkentési tervet (NERP), és kötelezte el magát arra, hogy 2050-re teljesen szénmentes lesz. A szén részesedése az energiatermelésben azonban nem sokat változott azóta.

Munkában a markológépek Kolubarában, Szerbia legnagyobb szénbányájában 2023. október 27-én
Munkában a markológépek Kolubarában, Szerbia legnagyobb szénbányájában 2023. október 27-én

„Az országnak nem igazán áll szándékában felhagyni a szénnel. Készülnek ugyan tervek és stratégiák, de ha a szén elhagyásáról van szó, döntés még nem született” – mondja Vojvodić.

Hozzáteszi: Szerbia azt is megígérte, hogy 2030-ig akár a negyedével csökkenti szénfelhasználását.

„Ez lehet öt százalék, lehet húsz százalék. Semmit nem tudunk róla” – mondja az ügyvéd, akinek intézete tavaly elérte, hogy a belgrádi bíróság elismerte a hőerőművek egészségkárosító szerepét.

A bíróság arra is kötelezte az EPSZ-t, az állami tulajdonú villamosenergia-vállalatot, hogy csökkentse kén-dioxid-kibocsátását az egészségre és a környezetre jelentett veszély miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Mérföldkövet jelentő per: 32 európai országgal szállt szembe hat fiatal klímaaktivista

Szennyezés

2022-ben a szénből eredő kén-dioxid-kibocsátás a forrásoktól függően öt-hatszorosa volt a megengedett határértéknek az ország összes hőerőművében.

„Nincs semmi kifogásunk az ellen, hogy áttérjünk a zöldenergiákra, amelyek jobbak az egészség és a környezet szempontjából, és a bányászoknak is jobb munkakörülményeket biztosítanának” – mondja Vladimir Radosavljević, a Szerbiai Egyesült Szakszervezetek – Sloga ipari szektorért felelős alelnöke.

„De az energiaszektor nagyon sok embert foglalkoztat, különösen a nagy bányákban; a szénbányászat megszüntetése sok elbocsátáshoz vezetne” – teszi hozzá.

Vučić elnök 2021-ben kijelentette, hogy Szerbia „nem fog kifutni” hőkapacitásaiból, és azt ígérte a bányászoknak, hogy a következő három évtizedben mindenképpen lesz munkájuk.

Egyelőre nincsenek kilátásban elbocsátások. Szerbia a következő hónapokban új blokkot nyit meg kostolaci széntüzelésű erőművében, kínai finanszírozásnak, valamint a drmnói szénbánya bővítésének köszönhetően.

Az nem világos, hogy az új, B3-as blokk mikor nyílik meg.

Vojvodić azonban azt mondja: tudomást szereztek arról, hogy január óta folyik a próbaüzem.

„Erre néhány napja figyeltünk fel – az ott lakók telefonáltak, hogy rendkívül aggódnak, mert látják, hogy fekete füst jön a kéményből. Dokumentumokat kértünk, és kiderült, hogy teszteket végeznek.”

A B3-at kénmentesítő berendezéssel szerelték fel, de „a számok magukért beszélnek: a kibocsátás még így is magasabb” Szerbia vállalásainál – teszi hozzá.

Kolubarában arról beszélnek, hogy esetleg elköltöztetik a bányát és az azt körbevevő infrastruktúrát.

„Őszintén szólva nem tudjuk, hogy Szerbia tervezi-e bányái további bővítését” – mondja Vojvodić.

„Az építésügyi minisztérium új létesítményeket tervez, a bányászati és energiaügyi minisztérium szerint ez nem lehetséges, a környezetvédelmi minisztériumnak pedig nincs mondanivalója. Így hát nem tudjuk, mik a tervek.”

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG