Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hogy nézhetne ki egy valódi oltási terv?


 Orbán Viktor, Kásler Miklós és Tajti Norbert ezredes meghallgatják az Egészségügyi Tudományos Tanács Elnökségét a Karmelita kolostorban 2020. december 4-én.
Orbán Viktor, Kásler Miklós és Tajti Norbert ezredes meghallgatják az Egészségügyi Tudományos Tanács Elnökségét a Karmelita kolostorban 2020. december 4-én.

Többen megkérdőjelezik Orbán Viktor kijelentését, miszerint az oltási tervünk alapján két nap alatt is be lehetne oltani egész Magyarországot. Az aggályokat megerősítette, hogy később egy olyan menetrendet mutattak be, ami elég felületesnek tűnt. Pedig a feladat nem lenne lehetetlen.

"Azt az Operatív Törzs már hónapokkal ezelőtt megalkotta, hogy ha egy hétvége alatt kéne beoltani mindenkit, aki szeretné, akkor arra képesek lennénk. Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő átoltásnak a föltételei megvannak, az oltási tervünk rendelkezésre áll" – mondta Orbán Viktor karácsony előtt a közrádióban.

De ez az állítás eddig nem nyert igazolást. Durván nyolcmillió magyar felnőtt érintettel számolva ez napi négymillió oltást biztosító tervet jelentene.

Ennek képtelenségét az is jelzi, hogy Ourworldindata alapján még akkor is nehezen lehetett volna ezt az ütemet tartani, ha a kijelentés elhangzásának másnapjától az egész világ csak magyarokat oltott volna.

De kétségbe vonja ezt az iparkodást az a tény is, hogy a korábban Orbán által irigyelt Egyesült Királyság is 1,3 millió oltást tudott beadni december óta, azaz átlagosan durván napi 50 ezret.

Az USA eddig ötmillió embert oltott be december 14. óta. A 330 milliós ország tervei szerint még áprilisra se végeznek a feladattal. Jelenleg abban bíznak, hogy jobb szervezéssel belátható időn belül 1-2 millióra lehetne emelni a napi dózist, a mostani 350 ezer helyett.

Most egyébként úgy állunk, hogy december 30. óta már legalább 80 ezer adag Pfizer oltás állt az állam rendelkezésére, ezekből pedig eddig december 27. óta folyamatos oltás mellett hozzávetőleg 21 ezret sikerült beadni.

Elnagyolt, szervezetlen

A fejlett országokban egy új oltási terv nem egy ismeretlen vagy nehezen megoldható probléma. Annyira alaposan körüljárt ez téma, hogy már ősszel könyvet írtak csak arról, hogy Covid-19-nél hogyan érdemes megtervezni az oltások elosztását.

Szinte végtelen, magas minőségű adat és szakmai segédanyag állt rendelkezésre ahhoz, hogy a lehető legrészletesebben meg tudja szervezni egy ország az oltási programját.

Ehhez képest egy éves felkészülési idő után a Magyar Orvosi Kamara elnöke kedden arra panaszkodott, hogy az eddig bemutatott menetrend nem egy oltási terv, hanem csak egy általánosabb sorrend listája. És a tapasztalataik alapján még ezt is elég eltérő szervezettségi színvonalon hajtjuk végre.

Emellett Kincses Gyula szerint többek közt nem volt igazán okos dolog olyan széles rétegeket egy körben kijelölni, mint például az orvosok összesen, aztán "ABC-szerint" oltani őket. Hanem közöttük is a veszélyeztetettebbeket lenne okosabb megtalálni és beoltani hamarabb.

Nem lehetetlen azonban részletes oltási tervet készíteni. A brit kormány például annyira részletesen megadta a számításait és a részleteket, hogy kalkulátort lehetett belőle készíteni.

Ha nyilvánosak a kormány szándékai és tényleges kapacitásai, akkor csökken az érintettek bizonytalansága.
Ha nyilvánosak a kormány szándékai és tényleges kapacitásai, akkor csökken az érintettek bizonytalansága.

Így például, ha sikerül elérniük a tervezett napi 140 ezer feletti oltást, akkor egy 30 éves egészségügyi dolgozó előtt még nagyjából félmillióan vannak a sorban, de még januárban meg fogja kapni az első oltását, a másodikat pedig áprilisban.

Vagy egy uniós példát nézve Hollandiában is lényegesen világosabbak a kormány szándékai és valódi kapacitásai. Itt például angolul is megnézheti, hogy milyen csoportba tartozna, várhatóan milyen oltást fog kapni, hol, és mit kell érte tennie.

Az oltást szerdán elkezdő Hollandiában ha ön például 60-74 év közötti, otthon élő, kiemeltebb veszélyeztetettségei csoportba nem tartozó lakos, aki viszont nem tud messzebbre utazni, akkor a Moderna gyógyszerét fogja megkapni március közepe és szeptember közepe között, a háziorvos fogja beadni és minden részletet vele kell majd egyeztetnie.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG