Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Védettséget igazoló plasztikkártyát vezet be a kormány Magyarországon


Kocsán Réka, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének szakgyógyszerésze a koronavírus elleni oltóanyaggal az intézet oltópontján 2020. december 27-én.
Kocsán Réka, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének szakgyógyszerésze a koronavírus elleni oltóanyaggal az intézet oltópontján 2020. december 27-én.

A kormány tervei szerint február közepére megkapják az okiratot azok, akiket beoltottak, vagy meggyógyultak a koronavírus okozta betegségből. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, lehet vakcinát választani.

Azoknak például, akik megkapják a védettséget igazoló plasztikkártyát, már nem lesz kötelező az éjszakai kijárási korlátozás.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a Kormányinfón arról is beszélt, hogy a csak olyan vakcinát akar a kormány beszerezni, amivel már több millió embert beoltottak, és csak a hatóságok szerint biztonságos vakcinákkal lehet itthon oltani.

A miniszter hozzátette, hogy ha valaki valamelyik vakcinában nem bízik meg, kérheti, hogy akkor oltsák be, amikor lesz elég abból az oltóanyagból, amelyikben megbízik.

A vakcinákkal kapcsolatban a miniszter arról is beszélt, hogy miniszter azt mondta, hogy a Pfizer-BioNTech valamint a Moderna oltóanyagából eddig 331 ezer adagot kapott Magyarország, ebből mintegy 140 ezer embert oltottak be.

Megerősítette, hogy a kínai Sinopharm oltóanyagáról gyakorlatilag megállapodott a kormány, egymillió vakcina azonnali szállítását vállalta a kínai gyártó, de ennél többre is képesek, azonban ehhez az kell, hogy az OGYEI megadja az oltóanyagnak legalább az ideiglenes engedélyt.

A kormány a jövő héten vizsgálja felül a magyarországi járványügyi intézkedéseket, de a miniszter szerint addig, amíg nem csökken a fertőzöttek száma vagy nem kezdődik meg a tömeges oltás, addig nincs esély a lazításra. Hozzátette, az Európai Unió által biztosított vakcinamennyiség kevés a tömeges oltás megkezdéséhez.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából

XS
SM
MD
LG