Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Önkéntes alakulatok szervezésével bízták meg a Wagner-csoport egykori parancsnokát


Andrej Trosev az orosz fővárosban 2023. szeptember 28-án
Andrej Trosev az orosz fővárosban 2023. szeptember 28-án

Andrej Trosev tisztában van azokkal az ügyekkel, amelyek megoldásra várnak a harci tevékenységek sikeres biztosítása érdekében – jelentette ki az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin arról számolt be, hogy különböző műveletek végrehajtására képes önkéntes egységek alakításával bízta meg a zsoldoscsoport korábbi, magas rangú vezetőjét

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Trosev jelenleg a védelmi tárca alkalmazásában áll.

Ehhez kapcsolódóan: Interjú: A Wagnert „lefejezték, de ez nem ugyanaz, mintha teljesen feloszlatták volna”

A Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) augusztusban azt írta, hogy a zsoldoscsapat egyes vezetői azzal vádolták meg a férfit és másokat, hogy „elárulták a Wagnert az orosz védelmi minisztériumhoz köthető Redut katonai magánvállalat érdekében”.

A főként a külföldi hírszerzés, a légierő és a védelmi tárca veteránjaiból álló Redut fegyveresei az elsők között léptek be Ukrajnába az invázió 2022. február 24-i megindítását követően.

Az ISW-jelentést három nappal azelőtt adták ki, hogy gyanús körülmények között lezuhant a Wagnert alapító és vezető Jevgenyij Prigozsin repülőgépe Moszkva és Szentpétervár között.

Ehhez kapcsolódóan: Tovább bontották a Wagner sátortáborát Belaruszban

A Wagner harcosai júniusban rövid időre elfoglaltak egy dél-oroszországi várost, majd Moszkva felé vonultak.

Ez a lázadás volt a legnagyobb kihívás Vlagyimir Putyin uralmával szemben, egészen amióta 1999-ben hatalomra került. Bár az orosz elnök árulónak minősítette és hátba szúrással vádolta meg a Wagner vezetőjét és a zsoldosokat, a Kreml a fegyveresek visszavonását követően ígéretet tett rá, hogy nem állítják bíróság elé őket.

Nagy-Britannia nemrég terrorszervezetnek minősítette a Wagner-csoportot, hangsúlyozva, hogy Prigozsin halálát követően is fenyegetést jelent a globális biztonságra.

Az Egyesült Államok már év elején felvette a nemzetközi bűnszervezetek listájára a zsoldoscsapatot.

XS
SM
MD
LG