Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Online cselezik ki a hatóságokat a belarusz tüntetők


Ismerős jelenet: a belarusz tüntetők mobiltelefonjuk vakujával fejezik ki tiltakozásukat Minszkben, 2020. augusztus 25-én.
Ismerős jelenet: a belarusz tüntetők mobiltelefonjuk vakujával fejezik ki tiltakozásukat Minszkben, 2020. augusztus 25-én.

Amint végeznek az utcán, online folytatják a belarusz tiltakozók. Felmérik a helyzetet, stratégiát építenek és taktikáznak.

„Megfigyelések tegnapról”- kezdi egy Telegram felhasználó, Byternity szeptember 21-én. „Az operaháznál néhány ember levált a menetről. Páran pihenni, valaki pedig távozott. Több autóbusz is a menet mögött hajtott. Ekkor kezdődött meg a vadászat a szimbólummal haladókra”.

Csak egy tipp a sok közül, ami a titkosított csevegőn, a Telegramon olvasható. A belarusz tüntetők ezen keresztül kommunikálnak, így tudják megosztani információikat a különböző tiltakozó csoportok között. De ez csak egy trükk, amit fel tudnak használni Aljakszandr Lukasenka elnök ellen, aki szerintük ellopta az augusztus 9-i elnökválasztást.

Sokat kockáztatnak

A kockázat nem kicsi, hiszen olyan ellenzéki vezetőket, mint Marija Kalesznyikava, börtönbe zártak, azzal vádolták őket, hogy a médiát és az internetet használják fel a tüntetések megszervezésére. A belaruszok azonban nem hagyják magukat, szembeszállnak a hatóságokkal. Online teszik közzé a tüntetéseken fellépő biztonsági szolgálatok tagjait, önkénteseket toboroznak, híreket és információkat osztanak meg, valamint stratégiát dolgoznak ki a békés tiltakozáshoz.

Miután a szeptember 19-én a Minszkben menetelő több ezer nővel erőszakoskodtak, a tiltakozók egy csoportja 1000 rendőr nevének és személyes adatainak kiadásával válaszoltak. A belügyminisztérium azzal fenyegetőzött, hogy a minisztériumi szerveknek rendelkezésére állnak azok az erők és eszközök, amikkel fel tudják kutatni a kiszivárogtatók elérhetőségét. Szeptember 21-én, a több száz őrizetbe vételt követően, Black Book of Belarus-ra keresztelt csatorna újabb képeket és elérhetőségeket hozott nyilvánosságra, azokét, akik részt vettek a tüntetők elnyomásában.

"Barátok, ma ismét átlépték a határt" - olvasható egy üzenetben. "Embereket raboltak el az utcákon (még egy terhes lányt is), lőttek, könnygázt szórtak".

Vak bizalom

Az online fórumok adminisztrátorai tisztában vannak azzal, hogy nem csak a demonstrálók olvassák ezeket. Többen arra figyelmeztetnek, hogy a belügyminisztérium alkalmazottai is olvassák az üzeneteket. "A legfontosabb, hogy ne sértsd meg a büntető-törvénykönyvet"- figyelmeztet az egyik. Felhívják arra is a figyelmet, hogy kulcsfontosságú kérdéseket csak olyan személyekkel vitassanak meg, akiket személyesen is ismernek és megbíznak bennük.

Az ilyen csoportokban hangzanak el a találkozóhelyek, a meggyilkolt tüntetők tiszteletére tett erőfeszítések, a demonstrációk során viselendő ruhákat, a fogvatartottak helyzetét, valamint a hatóságokkal szembeni ellenállás alternatív módjait, például a helyi adók fizetésének megtagadását. Olyan tanács is elhangzott, hogy rejtsenek el mindent, amivel demonstrálóként tudják azonosítani őket.

Egy másik felhasználó már tovább megy, fegyvert is ragadna. "Fegyverekkel összekötött emberek ezreinek tömege ijesztő dolog" - írta a csak MG-ként azonosított felhasználó. Hozzátette: „Igen, elvisznek valakit, de sokkal biztonságosabb sűrű sorokban maradni”.

Az ellenzék egyik posztja szerint a Telegram használóknak el kell távolítaniuk minden olyan információt, amivel be tudják azonosítani őket. Töröljék a számukat, a képeiket, a legjobb, ha egy külföldi sim kártyát használnak a regisztrációhoz, a demonstrálóknak pedig együtt kell működniük az adminisztrátorokkal, hogy kiszűrjék a belügyi beépített felhasználókat.

„Biztosítani kell, hogy a tagokon kívül senki se léphessen be. Ha a belügyminisztérium beszivárgott, akkor új kódok kiadásával kell kizárni őket”- írják. Azt javasolják, hogy senki se folytasson magán missziókat, legalább 10-20 fős csoportokban mozogjanak, és ne próbálják meg levenni a belarusz zászlót. Végül kiemelik, hogy amikor Lukasenkával szállnak szembe, akkor „Egy mindenkiért, mindenki egyért”.

XS
SM
MD
LG