Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sztrájk az Operában? Nincs sok esély se béremelésre, se kollektív szerződésre


A Magyar Állami Operaház megújult nézőtere a 2022/2023-as tematikus évadot bejelentő sajtótájékoztató napján, 2022. március 11-én
A Magyar Állami Operaház megújult nézőtere a 2022/2023-as tematikus évadot bejelentő sajtótájékoztató napján, 2022. március 11-én

Felháborítónak tartja az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke, hogy Ókovács Szilveszter főigazgató azt állította: a szakszervezetek hetvenszázalékos béremelést követelnek, miközben szerinte átlagosan harmincszázalékosat. A főigazgató ragaszkodik ahhoz, hogy a szakszervezetek hetven százalékot kérnek, de, mint mondja, a harmincra sincs fedezet, így könnyen lehet, hogy decembertől sztrájk lesz az Operaházban.

Ahogy arról beszámoltunk, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója Facebookon tette közzé, hogy a szakszervezetek összesen hetvenszázalékos azonnali béremelést követelnek, és folyamatos sztrájkot hirdetettek december 1-jétől. A követelés szerinte „arcpirító, lehetetlen”, az Operának nincs ötmilliárd forintja a fedezetére.

„Ókovács hazudik (…) Nem tudok másra gondolni, mert szellemi képességeinek birtokában van, képes értelmezni a hozzá intézett felhívásokat. (…) Milyen alapon állít hetven százalékot? Tényleg felháborító. Propagandisztikus célzattal teszi, mert ez valóban irreális követelésnek tűnhet, ha ilyet előterjesztenék, akkor a bolondokházában lenne a helyem” – mondta a Szabad Európának Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A két operaházi szakszervezet 2024. január 1-jétől 550 ezer forint bruttó fizetés alatt 35, felette harmincszázalékos béremelést követel, valamint megállapodást a hat éve a főigazgató által felmondott kollektív szerződésről – közölte az ODFSZ elnöke.

Ehhez kapcsolódóan: Sztrájkfelhívás az Operában, hetvenszázalékos béremelést követelnek

Mint mondta, az ODFSZ-nek több száz tagja van, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) operaházi alapszervezetének szintén, az Operában harminc-negyven százalék közötti a szakszervezeti lefedettség. Tagjaik között vannak énekkari, zenekari és balettművészek, díszítők, szabászok, asztalosok, gépészek – mondta Bárány Balázs Péter.

Előzmények

2017-ben Ókovács Szilveszter főigazgató váratlanul felmondta a kollektív szerződést a Magyar Állami Operaházban. A szakszervezetek ezt követően kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek, hogy új kollektív szerződést kössenek – mondta az ODFSZ elnöke.

A kezdeményezés eredménytelen volt, ezért 2017 októberében sztrájkot hirdettek egy előadásra. Az Opera vezetése bírósághoz fordult, mert szerinte jogellenes sztrájkra készültek. A bíróság nem döntött öt napon belül, péntekre nem született határozat, a sztrájk pedig a szombati előadásra szólt, ezért végül nem tartották meg, nehogy utólag kiderüljön, hogy jogellenes lett volna. Első fokon a bíróság szerint jogszerű lett volna a sztrájk, az intézmény fellebbezését követően ezt jogerősen a törvényszék is kimondta – ismertette Bárány Balázs Péter.

Folytatódtak a tárgyalások, nem sok eredménnyel. 2019 márciusában az Operához tartozó Erkel Színházban tartottak sztrájkot, egy órát csúszott az előadás – emlékeztetett a szakszervezeti vezető. Megállapodás ezt követően sem született a kollektív szerződésről. Utána jött a járvány időszaka, nem volt olyan helyzet, hogy a szakszervezetek nyomást gyakoroljanak – tette hozzá.

Idén indultak újra a tárgyalások a kollektív szerződésről, és egy bérkövetelés is szükségessé vált a szakszervezetek szerint. 2020-ban volt húszszázalékos emelés, idén szeptembertől pedig tízszázalékos, vagyis három évig nem volt, közben a fizetések jelentősen vesztettek reálértékükből, ezért követelnek most átlagosan harminc százalékot – mondta Bárány Balázs Péter.

Sok törvénysértést is tapasztalnak az Operában, a szakszervezetek szerint a munkáltató visszaél a hatalmával. A heti pihenőidőt nem szabályosan adják ki, a többletmunkákat nem fizetik ki. A novemberi fizetés utalásakor több tucat munkavállalótól utólag levontak egy jelentős összeget, arra hivatkozva, hogy előző hónapban véletlenül tévesen számoltak és többet fizettek. Ez nonszensz, A munka törvénykönyve kifejezetten tiltja ezt – mondta az ODFSZ elnöke. Ezt csak fizetési felszólítással kérheti vissza az Opera. Ha jogos a követelés, lehet jogorvoslattal élni – magyarázta.

Előadások maradhatnak el decembertől

Bárány Balázs Péter szerint a főigazgató eddig egyetlen alkalommal sem vett részt a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokon. A következő forduló csütörtökön lesz, azt az ígéretet kapták, hogy azon meg fog jelenni. Követeléseik, hogy legyen kollektív szerződés és bérmegállapodás. A szakszervezetek célja a megegyezés, nem pedig a sztrájk. Ha lesz egyezség, nem lesz sztrájk decembertől, a nulla és a harminc százalék között azonban nagy a távolság – folytatta.

Az előadásokat a két szakszervezet tagsága meg tudja hiúsítani, szerinte ez nem kérdés. Mint mondta, a sztrájk a munkavállalók joga, a szakszervezet csak koordinálja, segíti. Nem csak a szakszervezeti tagok, bármely munkavállaló részt vehet benne, és nem köteles előzetesen tájékoztatást adni róla. Úgy véli, egyáltalán nem irreális a követelésük. Amennyiben nincs megállapodás december 1-jéig, akkor már az aznapi előadás is elmaradhat – jelentette ki.

Az érdekképviseleti vezető azzal érvelt, hogy az alacsony keresetű munkavállalók nem jönnek ki a jelenlegi fizetésükből, megélhetési válságban vannak. A legalacsonyabb fizetések nettó 250 ezer forint körül mozognak az Operaházban. A legtöbben ekhós módon adóznak, vagyis magasabb a nettójuk, mint a normál szja-adózás szerint lenne, ennek viszont az az ára, hogy a minimálbér után számítják a nyugdíjukat és a táppénzüket is.

Ókovács Szilveszter: Nincs mozgástér további béremelésre

Vagy a matematikával áll hadilábon az ODFSZ elnöke, vagy szégyelli a szakszervezetek követelését, mert azt írták, hogy 2023-ra január 1-jétől visszamenőleg kérnek harmincszázalékos béremelést, és 2024. január 1-jétől újabb harminc százalékot – mondta a Szabad Európának Ókovács Szilveszter.

Az Operaház főigazgatója szerint így jön ki a hetven százalék, mert kamatos kamattal számolva a harminc százalékra emelt harminc százalék már hetven körül van. Idén év közben kaptak tíz százalékot, amit még bele se számolt.

„Harmincszázalékos emelésre sincs esély, kinek emeltek mostanában ennyit a fizetésén? Mi magunk emeltünk tíz százalékot idén, de ennek az volt az ára, hogy egész nyáron játszanunk kellett, és megemeltük a jegyárakat. A harminc százalék éppúgy lehetetlen, mint a hetven” – fogalmazott.

Természetesen lehetne több pénzt adni, a kollégák megérdemelnék, hogy nyugati keresetük legyen, de melyik az a terület itthon, ahol ennyit lehet keresni, főleg állami intézményben? – tette fel a kérdést Ókovács Szilveszter. Az Opera rendkívül sikeres, öt és fél milliárd forint a jegybevétel, minden jegy elkelt decemberre, soha nem volt ilyen a látogatottság, ezért sajnálja, hogy nem a művészi teljesítményekről van szó, hanem a szakszervezet szerinte felelőtlen, demagóg, farizeus követeléseiről.

Mint mondta, az elmúlt tizenhárom évben a szakszervezetek nem tudtak egy sztrájkot sem rendesen megszervezni, az egész csak egy „handabandázás” a sajtóban.

„Most gördülő sztrájkot jelentettek be, bármelyik nap lecsaphatnak, de hajrá, csapjanak le, tizenhárom év alatt nem sikerült. Ennyi idő alatt megháromszorozódtak a bérek az Operaházban. Nálunk nem kell védeni a munkavállalók érdekeit, mert én magamtól mindent osztok, amint egy pici pénzhez jutunk” – fogalmazott a főigazgató.

Mint mondta, a 187 oldalas kollektív szerződés rengeteg dolgot tiltana meg a munkáltatónak.

„Bolond lennék, ha aláírnám, utána mindenhez a szakszervezet engedélyét kellene kérnem. Lehetetlen, megállna az élet, nem lehetne az embereket se próbára, se előadásra rábírni” – tette hozzá.

Kilenc oldalt fogad el belőle, azt szívesen aláírja, de abba meg a szakszervetek nem mennek bele. Nem kötelező kollektív szerződést kötni – tette hozzá.

Bárány Balázs Péter: Akkor sztrájk lesz

Újra megkerestük az ODFSZ elnökét, miután kiderült, hogyan jött ki az Operaház főigazgatója szerint a hetvenszázalékos követelés. Bárány Balázs Péter határozottan cáfolta, hogy erre az évre visszamenőleg is követelnének harminc százalékot.

Nyáron valóban volt olyan bérkövetelésük, hogy januártól visszamenőleg adjon az Opera harmincszázalékos emelést, de aztán megegyeztek abban, hogy idén tíz százalékot kapnak, és a főigazgató további bérigénnyel fordul a fenntartó minisztérium felé, amit meg is tett – mondta az ODFSZ elnöke. A szakszervezetek ezt tudomásul vették, elfogadták, vagyis már nem követelik 2023 elejétől visszamenőleg a harminc százalékot, csak jövő januártól – magyarázta.

Vannak dolgok, amire van pénz ebben az országban – mondta az ODFSZ elnöke arra reagálva, hogy a harmincszázalékos emelést is irreálisnak nevezte a főigazgató. A kollektív szerződés elutasítására pedig azt mondta: „Akkor viszont sztrájk lesz, ez nem így működik.”

Bárány Balázs Péter nem érti, miért probléma a 180 oldalas szerződés, a korábbi sem volt kevesebb, amelyet 2014-ben Ókovács Szilveszter aláírt.

Az ODFSZ elnöke úgy tudja, az Operaházban már elkezdődött a lélektani hadviselés, egyes vezetők járkálnak az épületben, és óvatosan közlik a dolgozókkal, gondolják meg a sztrájkot, mert akár el is bocsáthatják őket.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG