Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor a járványról: "Nem lesz egy jó hangulatú őszünk"


Orbán Viktor Csehországban, 2020. június 11.
Orbán Viktor Csehországban, 2020. június 11.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a koronavírus-járvány második hulláma már a védekezésről fog szólni, és azt sem tartja kizártnak, hogy a napi fertőződések száma meghaladja az ezret is. Hétfőtől újabb szigorítások lépnek életbe.

Tovább tombol a járvány Magyarországon, péntek reggelre egy nap alatt újabb 941 fővel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta beazonosított esetek száma átlépte a 16 ezret, az aktív fertőzötteké pedig 11 ezret. A vírus okozta betegség péntekig 669 életet követelt. 374 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor a Korányi Intézetben járt

Orbán Viktor miniszterelnök maga akart megbizonyosodni arról, hogy van elég lélegeztetőgép, ezért az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kezdte a pénteki napot. A kormányfő – a Facebook oldalára feltöltött videó tanúsága szerint - az orvosi pihenőben egy egészségügyi dolgozóval is elbeszélgetett, aki elmondta, hogy 40 koronavírusos beteget ápolnak, és 12 helyük van még.

A miniszterelnök rákérdezett, hogy van-e elég lélegeztetőgép, mire a Korányi munkatársa ismertette, hogy a lélegeztetőgépek számával nincs probléma, de nincs technikus. Ekkor Orbán Viktor visszatért a lélegeztetőkre, amikből a Korányi munkatársa szerint jelenleg van elég.

"Nem lesz egy jó hangulatú őszünk"

A kormányfő a Kossuth Rádióban szokásos pénteki rádióinterjújában is beszélt a járványról: „van egy haditervszerű intézkedési tervük arra, hogy ha nő a koronavírusos megbetegedések száma, és nő az igény a kórházi ellátásra, akkor hogyan alkalmazkodik ehhez az egészségügy”. A miniszterelnök elmondta, hogy az egészségügyet felkészítették a második hullámra.

Úgy fogalmazott, "nem lesz egy jó hangulatú őszünk"- majd hozzátette, hogy a második hullám már a védekezésről fog szólni, de azt sem tartja kizártnak, hogy a napi megbetegedések meg fogják haladni az ezret is. Az iskolai testhőmérséklet-mérésről szólva pedig arról beszélt, hogy az eszközöket megrendelték, október 1-jétől mindenhol lesz elegendő lázmérő.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a gazdaságvédelmi operatív törzs szombaton ül össze, így újabb bejelentések várhatók. Elmondása szerint az ülésen döntés születheta hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításáról. Hozzátette, bármennyire is furcsa, a gazdaság újraindulásával újabb munkaerőhiányra lehet számítani.

Pár hétre elegendő készlet

Bár a miniszterelnök azt mondta, az egészségügy felkészült a második hullámra, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára az M1 reggeli műsorában úgy nyilatkozott, hogy alig néhány hétre elegendő felszereléssel rendelkeznek a szociális intézmények.

Fülöp Attila elmondta, már elrendelték az intézményelhagyási és látogatási tilalmat, valamint a védőeszközök is rendelkezésre állnak, három-négy hétre elegendő egészségügyi készlete van a szociális intézményeknek.

Maszkszigor és bírság

Budapesten péntektől bírságolhatnak a maszkviselési szabályok megszegéséért. A fővárosban a taxik, tömegközlekedési járatok, boltok, bevásárlóközpontok és piacok mellett már a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

Debrecenben Papp László polgármester jelentette be, hogy közgyűlés elé viszi a maszkszigort. A polgármester azt szeretné, ha a debreceni tömegközlekedési eszközökön életbe lépne a szankcionálási lehetőség. Hozzátette, hogy a polgármesteri hivatalokban a dolgozók és ügyfelek testhőmérsékletét megmérik a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében.

Megjelent a szigorításokat tartalmazó Magyar Közlöny: a rendelet a korábban közölt arceltakarás helyett már maszkviselési kötelezettséget ír elő.

Szintén szigorodnak az ügyintézésre vonatkozó előírások is, így például az okmányirodákban, a kormányablakokban, a postákon, és más ügyfélfogadási helyiségekben is kötelezővé válik az orrot és a szájat takaró maszk viselése.

Hétfőtől a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva, és továbbra is érvényben marad az 500 fős létszámkorlát. A rendeletek betartatása az üzemeltetők érdeke is lesz, hiszen a hatóság az első alkalommal figyelmeztetést alkalmaz, második alkalommal 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhat, harmadik alkalommal az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

Oktatás

150 oktatási intézmény állt át részben digitális oktatásra- tudatta az EMMI a Magyar Nemzettel. A minisztérium beszámolója szerint 13 óvodában és egy iskolában kellett elrendelni rendkívüli szünetet.

Tizenhárom koronavírus-fertőzött diákot találtak a budapesti Kempelen Farkas Gimnáziumban, ezért az osztályok áttértek a digitális oktatásra. A szintén fővárosi Lauder Javne közösségi iskolában 30 fertőzöttet, köztük 21 diákot és 9 pedagógust azonosítottak, ezért a felsős osztályok digitális tanrendre térnek át. Az iskolában működő óvoda, alsó tagozat és gimnázium osztályai továbbra is bejárnak az intézménybe.

Sport

Nem kíméli a járvány a sportolókat sem. Miután az NB I-ben szereplő PVSK-Veolia férfi kosárlabdacsapatában egy ember megbetegedett, a klub a teljes csapatot letesztelte, így derült ki, hogy heten is megfertőződtek.

Szegeden is felütötte fejét a vírus, hat játékos lett fertőzött a MOL-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatában. A csütörtökre tervezett Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzést és a szombati, Cegléddel szembeni bajnoki meccset elhalasztották, de a csapat jövő hétre tervezett találkozóinak sorsáról egyelőre nem közöltek híreket – ismertették az MTI-vel.

XS
SM
MD
LG