Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán: a Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, mielőtt felfüggesztenék


Még ott lehetett: Orbán Viktor az Európai Néppárt frakcióülésén 2018-ban, mellette Manfred Weber
Még ott lehetett: Orbán Viktor az Európai Néppárt frakcióülésén 2018-ban, mellette Manfred Weber

Levelet írt a magyar miniszterelnök Manfred Webernek, az Európai Parlament néppárti frakciója vezetőjének. Jelezte, ha pártját “nem látják szívesen” a frakcióban, akkor kilépnek. Ezzel arra a néppárti tervre utalt, mely szerint egész képviselőcsoportokat, nem csak egyes képviselőket lehetne kizárni.

Az Európai Néppárt frakciója szerdán szavaz a javaslatról, mely lehetővé tenné egész frakciók felfüggesztését az EPP-frakcióból. Orbán Viktor ennek kapcsán Manfred Webernek írt levelét Novák Katalin miniszter tette közzé vasárnap. “A jelenlegi szabályok alapján nincs többségük (a Fidesz kizárásához - KGY), úgyhogy visszamenőleges szabályokat barkácsolnak az eltávolításunkhoz” – kommentálta a miniszterelnök levelét Novák Katalin.

Ezzel arra utal, hogy az új szabályok egy már folyamatban lévő eljárásra, a Fidesz ügyére (is) vonatkoznának.

Az EPP-frakció két éve nem tud mit kezdeni a Fidesz tagságával. Miután a párt Magyarországon plakátkampányban támadta Jean-Claude Junckert, aki az EPP jelöltje volt az Európai Bizottság élén, a pártban a kizárás helyett végül – a Fidesz és az EPP által együttesen javasolt – felfüggesztés mellett döntöttek. Ez lehetővé tette, hogy a 2019 márciusa óta felfüggesztett tagpárt európai parlamenti képviselői csatlakozhassanak az EP néppárti frakciójához.

Vagyis míg a Néppárt már eltávolította magáról a Fideszt, ugyanez most történhetne meg az Európai Parlamentben is. Eddig ezt főleg a német CDU és CSU képviselői akadályozták meg.

Szaván fognák

Levelében Orbán leírja, hogy lakosságarányosan a Fideszé a legnagyobb delegáció az EPP frakcióban, így „képviselőink félreállítása egyet jelent közel kétmillió magyar állampolgár semmibevételével, amely tovább gyengítené a politikai családunkat.”

Az északi államok konzervatív képviselői ezzel szemben régóta szorgalmazzák a keményebb fellépést, amelyhez már német és osztrák néppárti képviselők is csatlakoztak. Egyikük, az osztrák Othmar Karas, az EP egyik elnökhelyettese, Orbán levelére reagálva jelezte, hogy a frakció nem enged Orbán nyomásának. “Nem hagyjuk, hogy Orbán zsaroljon minket. Az EPP frakció halad előre a szabályok tervezett megváltoztatásával.”

A Politico összefoglalója szerint a több frakciótag jelezte, hogy az EPP-nek inkább ajándék, mint fenyegetés Orbán levele.

Mint arról írtunk korábban, a Fidesz európai szinten is szokatlanul sok erőforrást mozgósítva igyekszik erősíteni brüsszeli lobbitevékenységét. A Néppártban maradás szempontjából, úgy tűnik, sikertelenül. Más, a jobbközép Néppárttól jobbra eső politikai erőkkel nemrég a magyar külügyminiszter is tárgyalt egy európai villámkörútján.

A magyar kormánykoalíciónak egyébként egy kereszténydemokrata képviselője is ül az EPP-frakcióban, Hölvényi György. Arról nincs hír, hogy a Fidesz esetleges kizárása érintené-e az ő frakciótagságát is.

Az EPP-frakció szerdán szavaz a változtatásokról, melyek elfogadásához kétharmados szavazattöbbségre van szükség. Ha ez megvan, akkor a 11 tagú Fidesz-frakció felfüggesztéséről egy későbbi időpontban döntenének.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG