Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán a jogsértési eljárások felfüggesztésére szólította fel Brüsszelt


Orbán Viktor és Ursula von der Leyen az Európai Bizottság brüsszeli központjában 2020. február 3-án
Orbán Viktor és Ursula von der Leyen az Európai Bizottság brüsszeli központjában 2020. február 3-án

Orbán Viktor a polgárok biztonságát és a tagállamok integritását aláásó kötelezettségszegési eljárások felfüggesztésére szólította fel az Európai Bizottságot (EB).

A brüsszeli testületet vezető Ursula von der Leyennek küldött levelében a miniszterelnök leszögezte, hogy az Európai Unió keleti határain kibontakozó helyzet, valamint a Magyarországgal kapcsolatos viták megválaszolatlanul hagytak néhány kulcsfontosságú kérdést.

„El kell ismernünk, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzetet különleges intézkedésekkel kell kezelni. A biztonságunk és területi integritásunk forog kockán”, ezért a tagállamokat „nem lehet felelősségre vonni vagy büntetni azért, mert működőképes – egyszersmind arányos – megoldásokat alkalmaznak a mindnyájunkat fenyegető kihívásokra” – olvasható a Miniszterelnöki Sajtóiroda által hétfőn közzétett szövegben.

Mint emlékeztetett rá, az előző havi EU-csúcstalálkozó zárónyilatkozatába belefoglalták, hogy sürgős intézkedéseket kell hozni a közelmúltbeli migrációs nyomás ellen, és felkérték az EB-t, hogy tegyen javaslatot változtatásokra a közösség jogi kereteiben, és hozzon azonnali és megfelelő válaszlépéseket.

„Ennek az indoka az volt, hogy a jelenlegi jogi keret nem tükrözi a valóságot, elavult és működésképtelen” – hangsúlyozta Orbán Viktor, kiemelve, hogy például minden bevándorlót anélkül kell beengedni az adott tagállam területére, hogy lehetőség lenne a kérelmező hátterének alapos vizsgálatára a határon.

Rendkívüli idők

A kormányfő úgy vélekedett, hogy a különleges körülmények különleges intézkedéseket igényelnek. Márpedig szerinte az EU-s jogi keretek következetesen kudarcot vallottak, ráadásul a bizottság még kötelezettségszegési eljárást is indított a migrációs intézkedések miatt „az Európa és állampolgárai biztonságát rendíthetetlenül védő” Magyarország ellen.

A mostani „súlyos és sürgősen megoldandó” válság fényében ezért Orbán arra kérte a testületet, hogy igazítsa a jogi keretrendszert a megváltozott realitásokhoz, szüntesse meg a helyzet megoldását gátló szabályozás kikényszerítését, valamint függesszen fel minden olyan kötelezettségszegési eljárást, amely aláássa a tagállamok területi és nemzeti integritásának, a polgárok biztonságának védelmét célzó intézkedéseket.

Jelenleg összesen harminchat európai uniós jogsértési eljárás van folyamatban a magyar kormánnyal szemben. Ezek számos területet felölelnek, de általában csak a politikailag kényes témák kapnak nagyobb sajtónyilvánosságot. Az egyik ilyen ügyben nagyjából három év után épp előző héten döntött az Európai Bíróság, ítéletében megállapítva, hogy a Stop Soros-törvény több ponton is sérti a közösségi jogot.

Készült az MTI tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG