Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Balázs: Meggyőződésünk, hogy az idő Oroszország oldalán áll


Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciáján, 2023. január 25-én
Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciáján, 2023. január 25-én

Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke egy lapinterjúban azt fejtegette, hogy a magyar kormány szerint reális forgatókönyv egy, a NATO és Oroszország közötti direkt konfrontáció.

Orbán Balázs a Portfóliónak adott interjúban az orosz–ukrán háború kapcsán egyebek között arról beszélt, hogy az Orbán-kormány szerint az idő Oroszország oldalán áll, amely átállította a gazdaságát háborús üzemmódba, így akár hosszú évekig is képes ezt az intenzitású konfliktust fenntartani vagy fokozni is az erőfeszítéseiket.

Orbán Balázs azt mondta, hogy az ukrajnai háború a 2021-es költségvetéshez képest hétezermilliárd forint plusz költségvetési kiadást jelent idén. A miniszterelnök politikai igazgatójának állítása szerint ha ezek az extra kiadások nem jelentkeztek volna, akkor ezt az összeget gazdaságfejlesztésre, adócsökkentésre vagy családtámogatásra költhették volna.

Orbán Balázs az interjúban stratégiai hibának nevezte Európa részéről a leválást az orosz energiahordozókról, ami miatt szerinte nőtt a kontinens kiszolgáltatottsága.

Arról is beszélt, hogy Magyarország része az európai együttműködésnek és a NATO-nak, de mint fogalmazott, ezek egyike sem mondja, hogy nem lehet önálló külpolitikája egy országnak.

„Ma azt látjuk, hogy Keleten több új gazdasági erőközpont emelkedett ki, Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből következően pedig a Balkán, a Közel-Kelet, Közép-Ázsia stratégiai fontossággal bír. Ezekről az együttműködésekről nem akarunk lemondani. Ezen keresztül látjuk ugyanis megvalósíthatónak a magyar gazdaság újabb felívelő szakaszának előkészítését. Ennek már konkrét eredményei is vannak” – mondta Orbán Viktor politikai igazgatója, aki példaként a Törökországgal fenntartott stratégiai kapcsolatrendszert, az arab országokkal kialakított pénzügyi-befektetői együttműködéseket, valamint a kínai elnök budapesti látogatását említette.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG