Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyar kormány pénzért hajlandó lenne átengedni az ukránoknak szánt uniós segélycsomagot


Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és az MCC kuratóriumi elnöke beszédet mond a Budapesten 2023. január 25-én
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és az MCC kuratóriumi elnöke beszédet mond a Budapesten 2023. január 25-én

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint a kormány hajlandó lenne nem vétózni az Ukrajnának szánt mostani uniós segélycsomagot, ha a teljesen más ügy, azaz a jogállamisági problémák miatt felfüggesztett, nagyjából harmincmilliárd eurót mégis átküldik a magyar kormánynak.

Magyarország hajlandó lenne megengedni az Ukrajnának szánt legújabb uniós segélycsomagot, ha az EU cserébe odaadja a magyar kormánynak a hazai jogállamisági problémák miatt régóta felfüggesztett uniós támogatásokat – közölte Orbán Balázs a Bloombergnek adott interjújában.

Orbán Viktor politikai igazgatója elismerte, hogy a két ügy külön dolog, szerinte mégis lesz kapcsolat a kettő között, ha az ukránoknak szánt támogatások miatt módosítanák az uniós költségvetést.

Ehhez kapcsolódóan: Hollandia és Svédország szerint megbocsáthatatlan az uniós segélycsomag késlekedése

Az EU egy négyéves finanszírozási segítséggel próbál hozzájárulni Ukrajna önvédelméhez, ezt viszont az elmúlt hetekben a magyar kormány vagy blokkolni, vagy elhalasztani igyekszik.

Eleve súlyosan csökkentett összeg
Az uniós terv egy ötvenmilliárd eurós (mai árfolyamon 19 ezer milliárd forintos) csomag lenne Ukrajnának, amiből 17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, 33 milliárd euró pedig kölcsön. Az eredeti terv 66 milliárd euró segély plusz 33 milliárd euró kölcsön lett volna, de a nettó befizető országok akarata előtt meghajolva az EU-tanács soros spanyol elnöksége hamar csökkentette a keretet.


Magyarország kivételével eddig egyetlen tagállam sem kérdőjelezte meg az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurós támogatást, több kormány viszont ezzel együtt egyszerre meg is tárgyalná az uniós költségvetés módosítását, nem halasztaná jövő évre.

Korábban megírtuk, hogy ha Orbán Viktor most kitart az ukránoknak szánt támogatás és a költségvetés felülvizsgálatának blokkolása mellett, akkor pótmegoldást kell keresni. Az egyik lehetőség, hogy 26 uniós tagállam kétoldalú alapon vállal pénzügyi kötelezettséget Ukrajna felé, és egyszerűen kihagyják Magyarországot.

Orbán Balázs szerint a magyar kormány abban az esetben állna el az ukrán támogatások vétójától, ha minden felfüggesztett uniós támogatást (nagyjából harmincmilliárd eurót) megkapna a magyar kormány. A politikai igazgató elmondta azt is, hogy ellenzik Ukrajna EU-tagságát, ez „vörös vonal” a magyar kormány számára.

A magyar kormány egy évvel ezelőtt, az akkori ukrán támogatási csomag vétózásánál egészen hasonló módon próbált előnyhöz jutni a vétó lehetőségéből. Akkor egy uniós diplomata úgy minősítette a magyar stratégiát a Politicónak, hogy „ez zsarolás, tisztán és egyszerűen”.

Egyebek mellett a mostani támogatási ügyet is holnaptól fogják megtárgyalni az európai vezetők, az esedékes uniós csúcstalálkozón.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG