Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán: Háborús évtized előtt állunk


Orbán Viktor miniszterelnök aláírja a kinevezési okmányokat eskütételét követően az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án
Orbán Viktor miniszterelnök aláírja a kinevezési okmányokat eskütételét követően az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án

A Fidesz győzelmi sorozata az egész nyugati világban szokatlan, mértéke pedig példátlan – mondta Orbán Viktor, miután az Országgyűlés ötödik alkalommal is megválasztotta miniszterelnöknek. Az eskütétel után arról beszélt, hogy háborús évtized előtt áll az ország, de a várható gazdasági válság ellenére is vállalja, hogy megvédi a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatásokat, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést.

Az Országgyűlés 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében, tartózkodás nélkül választotta meg Orbán Viktort miniszterelnöknek. A Fidesz elnöke ötödik alkalommal tölti be ezt a pozíciót.

Beszédében azt mondta, hogy a veszélyek korába léptünk.

„Ez az évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk korszaka lesz. (…) A háború és a válaszként adott európai szankciós politika energiaválságot idézett elő. Az energiaváláság és az amerikai kamatemelések együtt elhozták a magas infláció korszakát. Mindez együtt el fogja hozni a recesszió, a gazdasági visszaesés időszakát” – fogalmazott.

„A kontinens vezetői meg vannak győződve, hogy a szankciók segítségével térdre lehet kényszeríteni Oroszországot. Ez papíron lehetséges, és számos papírpolitikus lebegtet is elméleti bizonyítékokat. De én akárhogy is próbálok visszaemlékezni, nem jut eszembe olyan kontinentális zárlat, amely eredményes lett volna. De olyat már láttam, hogy az bukott bele, aki kitalálta. Reménykedjünk és imádkozzunk, hogy most másképpen legyen. Magyarország az európai egység érdekében nem akadályozza meg a szankciókat, amíg azok nem lépik át a magyar gazdaság önvédelmének vörös vonalát, vagyis nem veszélyeztetik Magyarország energiabiztonságát” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a most megalakítandó kormány vállalása az, hogy a kibontakozó európai gazdasági válság idején is megvédi az elért eredményeket.

„Vállalom, hogy megvédjük a teljes foglalkoztatottságot, vállalom, hogy megvédjük a családtámogatásainkat, vállalom, hogy megvédjük a nyugdíjak értékét, és vállalom, hogy megvédjük a rezsicsökkentést is” – jelentette ki.

Mint mondta, az egész Európában vágtató inflációt előbb megszelídítik, aztán megfékezik. Általában ódzkodik a gazdaságba való direkt beavatkozástól, de ilyen esetben a jegybanknak és a kormánynak be kell avatkoznia. Lépéseiket összehangolják, óvatos, de határozott árszabályozó intézkedéseket hoznak. Az eredmények már szeptemberben látszani fognak, év végére pedig tartósan elviselhető állapotokat alakítanak ki addig, amíg Brüsszel vissza nem talál a józan gazdaságpolitika ösvényére – fogalmazott Orbán Viktor.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke már a miniszterelnök megválasztása előtt törvénytelennek és erkölcstelennek nevezte a kormányt, mert a választást ugyan megnyerte, a választás azonban nem a népakaratot fejezte ki, mert az nem volt szabad és tisztességes.

Felszólalása után Kövér László házelnök azt mondta: az ő ülésvezetése alatt a DK frakcióvezetőjének ez volt az első és utolsó olyan felszólalása az Országgyűlésben, amikor Magyarország törvényesen megválasztott kormányát törvénytelennek nevezheti. Kövér László szavai alatt a DK-frakció kivonult az ülésteremből.

Később a Facebookon azt írták: „Amíg a törvénytelen kormány saját magát ünnepli az Országházban, mi Nagy Imre szobránál hajtunk fejet a Magyar Köztársaság előtt. Küzdeni fogunk, de tapsolni, bólogatni hazánk megszállóinak sohasem!”

A Jobbik képviselői sem voltak bent az ülésteremben Orbán Viktor eskütétele és beszéde alatt. Jakab Péter pártelnök a Facebookon azt írta: „Amíg mások ma Orbán előtt hajbókoltak, a Jobbik frakciója beterjesztette a drágulás elleni javaslatot: legyen áfamentes az alapvető élelmiszer! 27 százalék helyett 0 százalékos áfát követelünk. A kormány legalább most, a válság alatt ne nyerészkedjen a magyarokon.”

A Párbeszéd képviselői nemmel szavaztak Orbán Viktor miniszterelnökké választására, majd a kormányfő beszéde alatt kivonultak az ülésteremből - mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője.

Tordai Bence szerint azért nem akarták meghallgatni a miniszterelnök szavait, mert megkésettnek és értelmetlennek látják, hogy „egy programhirdető Fidesz-kongresszusnak legyünk az asszisztálói”.

Az MSZP nem vonult ki a parlamentből Orbán Viktor beszéde alatt. Előtte Komjáthi Imre napirend előtti felszólalásában a Tungsramnál tervezett létszámleépítésről beszélt.

A Mi Hazánk képviselői is bent maradtak az ülésteremben Orbán beszéde alatt. Toroczkai László pártelnök még előtte arról beszélt, hogy a frakciója nemmel szavaz Orbán Viktor miniszterelnökké választására, mert az elmúlt 12 évben csak látszatintézkedéseket hozott a kormány. Szerinte látszatintézkedések történtek a demográfiai válsággal, a nemzetgazdasággal, a kilakoltatásokkal és az élelmiszerválsággal kapcsolatban.

Az LMP szerint az orosz hitelből finanszírozott, az orosz fél miatt már most több éves csúszásban lévő, veszélyes és felesleges Paks 2-beruházás leállítása a nemzetbiztonsági fontosságú, szemben Orbán Viktor kijelentésével, miszerint a megépítése az. Álláspontjuk szerint az energiafüggőségre nem az orosz atom és nem az amerikai palagáz a megoldás, hanem az energiafüggetlenség. Paks 2-t hiába próbálta Orbán az energiafüggetlenség zálogaként leírni, az orosz hitelből orosz technológiával épülő, orosz fűtőelemekkel üzemelő atomerőmű csak növeli a Putyintól való függőséget – közölte a párt a Facebook-oldalán

XS
SM
MD
LG