Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Távozik Orbán tanácsadója, mert „nyíltan fajgyűlölőnek” tartja a tusványosi beszédet


Hegedűs Zsuzsa érkezik a budapesti Millenáris Teátrumhoz, ahol Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja 2014. február 16-án
Hegedűs Zsuzsa érkezik a budapesti Millenáris Teátrumhoz, ahol Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja 2014. február 16-án

Lemondott posztjáról Orbán Viktor egyik legrégebbi tanácsadója a miniszterelnök tusványosi beszéde miatt. Hegedűs Zsuzsa szerint a beszéd „a legvérmesebb fajgyűlölőknek” is tetszett volna, ezért több évtizedes barátságuk ellenére megszakítja a kapcsolatot Orbánnal.

A szociológus lemondásáról a hvg.hu számolt be, Hegedűs a lapnak el is küldte a lemondólevelét.

Ebben a levélben Hegedűs egyebek mellett azt írta, „Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.”

Hegedűs ezzel Orbán tusványosi beszédének arra a részére utalt, ahol a miniszterelnök a fajok keveredéséről beszélt. „ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással… Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke… Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni, ezért harcoltunk Nándorfehérvárnál, ezért állítottuk meg a törököt Bécsnél.

Hegedűs azt írta a miniszterelnöknek, hogy egészen mostanáig biztos volt abban, hogy az Orbánt antiszemitizmussal vádlóknak nincs igaza, de a tusványosi beszéd már „egy nyíltan fajgyűlölő beszéddé fajult, ami akár Goebbels-nek is tetszett volna, túlment a vállalhatóság határán.” Hegedűs szóban már a „homofób” törvény kapcsán is elmondta Orbánnak, hogy azt vállalhatatlannak tartja, de ő mégis folytatni kívánta a társadalmi felzárkóztatás érdekében végzett munkáját.

Levelét a tanácsadó azzal zárta, hogy nagyon reméli, hogy „a legvérmesebb fajgyűlölőknek is tetszeni tudó beszéd csak egy kisiklás volt, és a továbbiakban, bár nélkülem, de vissza fogsz tudni térni egy számomra már régen túl autokrata, túl radikálisan EU és migránsellenes álláspontra és így lemosod magadról legalább a ma már a nyugat-európai szélső jobboldal számára is vállalhatatlan, nyíltan fajgyűlölő politikát hirdető miniszterelnök vádját”.

Hegedűs Zsuzsa 2002 óta dolgozott Orbán Viktor mellett, 2022 május óta miniszterelnöki megbízottként dolgozott, feladata „a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben szaktanácsadás”.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke ezzel kapcsolatban annyit mondott a hvg.hu-nak, hogy „A miniszterelnök a levelet megkapta. Tudomásul vette.”

XS
SM
MD
LG