Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán is ott lesz a családi fotón, amellyel Putyinnak üzennek


Egy 2018-as „családi fotó” Bulgáriából Emmanuel Macronnal és Orbán Viktorral
Egy 2018-as „családi fotó” Bulgáriából Emmanuel Macronnal és Orbán Viktorral

Orbán Viktor kormányfő részt vesz az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján a moldáv fővárosban – közölte a Szabad Európával Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Két fontos nemzetközi konferenciát rendeznek a héten, szerdán Pozsonyban kerül sor a GLOBSEC nevű biztonságpolitikai találkozóra, míg egy nappal később Chișinăuban az Európai Politikai Közösség második csúcstalálkozóját tartják.

Utóbbin összesen 47 ország állam- és kormányfői vesznek részt, köztük – Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke tájékoztatása szerint – a magyar miniszterelnök is. Emmanuel Macron mindkét eseményre ellátogat, és beszédet is mond, ebből az alkalomból szerveztek online háttérbeszélgetést a francia elnök személyes tanácsadói, amelyen a Szabad Európa is részt vehetett.

Kétoldalú, többoldalú

Macron Pozsonyban Zuzana Čaputová szlovák elnökkel és Ódor Lajossal, a nemrég kinevezett, magyar nemzetiségű kormányfővel folytat kétoldalú megbeszéléseket szerdán, de rajtuk kívül Petr Fiala cseh miniszterelnök is a tárgyalópartnerei között lesz.

Ehhez kapcsolódóan: de mi is az az Európai Politikai Közösség?

Mint megtudtuk, beszéde középpontjában az Ukrajna ellen indított orosz agresszió eddig leszűrhető tanulságai állnak majd. E szerint Moszkva támadása bebizonyította, hogy a NATO erős közösség, gyorsan képes volt reagálni a helyzetre, és a tavaly februárban éppen francia parancsnokság alatt álló különleges reagáló erők 48 órán belül képesek voltak harckészültségbe állni a keleti tagállamokban.

Véget ért a Csipkerózsika-álom

A francia elnök arról is beszél majd, hogy a szövetség alapszabályának 5. cikkelye ismét bebizonyította fontosságát és hatékonyságát, mert Vlagyimir Putyin nem merte eszkalálni a helyzetet azzal, hogy valamely NATO-tagállammal szemben is közvetlen konfliktust szít. Ukrajna védelmében ugyanakkor az EU is fontos szerepet játszik, a háború előtt „elképzelhetetlen lett volna, hogy akár egy darab Kalasnyikovot adjunk valakinek uniós döntés értelmében”, most pedig sok tagállam közvetlen fegyverszállítmányokkal támogatja Kijevet, miközben uniós szinten is 67 milliárd eurós segítségnyújtás történt eddig, ebből 14 milliárd euró hadifelszerelés volt.

A francia álláspont szerint ugyanakkor a háború azt is megmutatta, hogy szükség van az önálló uniós védelemre, kell európai hadsereg, kellenek erős védelmi kapacitások. Ennek jegyében június 19-én Párizsban konferenciát tartanak miniszteri szinten, amelynek témája az uniós légierő és légvédelem fejlesztése lesz.

Ehhez kapcsolódóan: milyenek a moldáv uniós csatlakozási kilátások?

A francia elnök Chișinăuban örmény és azeri partnerével is találkozik majd, a téma minden bizonnyal elsősorban a hegyi-karabahi konfliktus lezárása lesz. Magának az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának fő témája a katonai, kiber- és energiabiztonság lesz.

Az eseményen természetesen „családi fotó" is készül a megjelent 47 állam- és kormányfővel, ami Macron tanácsadói szerint „már önmagában erős üzenetet jelent majd Vlagyimir Putyinnak” azzal kapcsolatban, hogy az Ukrajnát támogató tábor erős és egységes. (A NATO-tagállamok vezetői közül csak Recep Tayyip Erdoğan török elnök fog hiányozni, amit a most lezajlott választásokkal magyaráztak a szervezők.)

Ehhez kapcsolódóan: Erdoğan maradt Törökország elnöke

A háttérbeszélgetés végén ukrán újságírók arról kérdezték a tanácsadókat, hogyan látják Ukrajna NATO-tagságának esélyeit, illetve annak kilátását, hogy a szövetség konkrét biztonsági garanciákat adjon a kijevi vezetésnek Oroszországgal szemben, de erre nem kaptak konkrét választ. A francia résztvevők azt hangsúlyozták, hogy a NATO már eddig is komoly támogatásban részesítette Ukrajnát.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG