Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán: Lehet, hogy mi már nem érjük meg, de lesz még magyar olimpia


A kormányfő sportbarát: 2021. június 15-én a Puskás Arénában drukkolt a Magyarország-Portugália Európa-bajnoki focimeccsen.
A kormányfő sportbarát: 2021. június 15-én a Puskás Arénában drukkolt a Magyarország-Portugália Európa-bajnoki focimeccsen.

Orbán Viktor szerint bár Magyarországot „kicsinyes okokból, politikai haszonlesésből el lehetett ütni az olimpia rendezésétől”, és lehet, hogy „mi már nem érjük meg”, de lesz még Budapest házigazdája az ötkarikás játékoknak. A sportnapilapnak nyilatkozva beszélt a férfi- és női eszményről is.

A miniszterelnök a Nemzeti Sportnak adott interjút, amelyben kijelentette az olimpiarendezés kapcsán: „olyan szerelem ez, amelynek sosincs vége, a szükséges képességek, a sport szeretete, a sport fontossága, a nemzeti érzés, a gazdasági erő, a kultúra, mind megvannak, meg is maradnak”.

Mint mondta, neki nem feladata az eredmények értékelése, véleménye azonban neki is van, és ő nyolc aranyéremben bízott. Magyarország hat aranyérem mellett hét ezüstöt és hét bronzot nyert Tokióban, a nemzetek között a 15. helyen végzett.

Orbán a nők és a férfiak eredményességét is összehasonlította, és rámutatott, hogy 2016-ban Rio de Janeiróban „a nők mentették meg a haza becsületét, a nyolcból hét aranyat nyertek”, most viszont a férfiak hozták egy kivétellel az összes aranyat.

„A magyar sportnak ezt a kettősségét most is érzékelem. Legutóbb már el voltam keseredve, hogy a férfiaknak nem sikerül. Annyi kihívás éri a modern korban a férfiak világát, a férfias erények nincsenek megbecsülve, a fizikum, a családért való felelősség, a gondoskodáshoz szükséges lelki és fizikai erő tisztelete szinte eltűnt a világból. A férfiembert meg ez hajtja, a sportteljesítménye is ebből fakad” – hangsúlyozta.

„De ha megnézi valaki a Tokióban aranyérmes magyar férfiakat, ők nemcsak hogy bajnokok, hanem férfi idolok. Sportolók, akikre mutatva azt mondhatjuk az unokáinknak, hogy látod, így néz ki egy férfi. Így néz ki a fizikuma, ilyen a lelkiereje, így harcol, így szereti a családját, és így tesz fel az életéből, ha kell, tíz évet egy célra. A magyarok, akik most nyertek, nagy szolgálatot tettek a hazának, és az ő segítségükkel talán visszahozhatjuk a férfieszményt is a magyar életbe. A női eszmény mindig is erős volt, a magyar nagyasszonyokra, ha baj van, mindig lehet számítani, az egri nőktől az olimpiai bajnokainkig, ott sosem volt hiba” – tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban elmondta, biztos abban, hogy „a hadsereg újjáépítése, a mindennapos iskolai testnevelés bevezetése és az, hogy a férfi sportolóink újra felkapaszkodtak a dobogó tetejére, és hogy ismét vannak futballista példaképeink, ez így együtt jót fog tenni Magyarországnak”.

„A gazdaságban a lehetőségeink korlátozottak, tehetségben azonban a határ a csillagos ég, nem a számosság, hanem a minőség számít, meg a versenyképesség, az eltökéltség, a bátorság. A magyar a világ egyik legversenyképesebb nemzete. Ez így van a gazdaságban és a tudományban is, de leglátványosabban a sportban mutatkozik meg” – mondta.

XS
SM
MD
LG