Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Jobb egy nem szeretett kormány, mint egy instabil


Interjúra készül a republikánus kommentátor: Tucker Carlson a budapesti Karmelita kolostor vendége is volt 2021. augusztus 2-án.
Interjúra készül a republikánus kommentátor: Tucker Carlson a budapesti Karmelita kolostor vendége is volt 2021. augusztus 2-án.

Kommunista módszerekre hajaz a Fidesz kormányzása az elemző szerint, a kormányfő közben már a választások utáni időkre tekint a Fox News sztárriporterével. Elvesztettük a Norvég Alap pénzét, előállt a negyedik Pegasus-os újságíró és félsivatagi klíma a Velencei-tónál. Legfontosabb cikkeink a héten.

Miközben az ellenzék győzelme esetén alkotmányozni akar, a Fidesz minden közintézményt kötelezett arra, hogy kifüggessze az egypárti Alaptörvény sokak szerint nem is jogi, hanem lírai szövegként értelmezhető kezdő szakaszait. Cikkünkben elolvashatja, mire jó ez az egész,​ és hogyan viszonyul egyébként a Fidesz az alkotmányhoz?

Egyfajta értelmezést erre Orbán Viktor kormányfő is adott, amikor az amerikai Fox News tévécsatorna Magyarországra látogató republikánus sztárműsorvezetőjének adott interjút. A kormányfő Nyugat-orientáltnak állította be magát és kabinetjét, és szerinte csak Magyarország sikeressége miatt támadják őt, helyzete pedig nehezebb lett két szövetségese, Trump és Netanjáhú elvesztésével. Az emberek Nyugat-Európából a jövőben Magyarországra menekülhetnek - mondta a beszélgetésben.

Ha legfontosabb cikkeinkről hamarabb szeretne értesülni, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

Tíz civil szervezet közösen kéri az ombudsmant, hogy vizsgálja felül a melegellenes törvényként ismertté vált magyarországi törvénycsomagot, és az Alkotmánybíróságnál is kezdeményezze az új szabályozás vizsgálatát. Ugyanakkor leminősítené és elvenné a szavazati jogát a magyar emberi jogi ombudsmannak a külföldi kollégákból álló értékelőtestület, a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének Akkreditációs Albizottsága, mert Kozma Ákos és hivatala néma maradt a politikailag érzékeny vagy a jogvédelem intézményrendszerét érintő ügyekben.

Elfogyott a türelem, végleg elvesztette Magyarország a Norvég Alap 77 milliárdos támogatását. A civil szférának szánt pénzeket egy független testület osztotta volna szét, és ennek összetétele lett a hónapok óta tartó vita tárgya. A norvég félnek most elege lett, és pozitív eredmény nélkül zárta le az egyeztetéseket.

Milyen tegeződni Orbán Viktorral?

"Legszívesebben egy választási vereség után interjúznék Orbánnal, mert akkor sokkal őszintébb lenne" – mondta Szelfi című podcastunkban a BBC budapesti tudósítója. Nick Thorpe arról is beszélt, hogy tegező viszonyban van a magyar kormányfővel, akinek szerinte nem tett jót a hatalom. Ha kíváncsi, a nyugati újságíró mit gondol magyar sajtószabadságról, az MTVA-ról, olvassa el a műsor átiratát, vagy hallgassa meg itt.

Kormányhatározat jelent meg arról, hogy Magyarországon hatékony az antikorrupciós fellépés, független az ügyészség és az alkotmánybíróság, jól működnek a jogi fékek és ellensúlyok. Az EU-s jogállamisági jelentésnek vágna vissza ezzel a kormány, miközben Putyin gondolataival magyarázzák, miért sokszínű a magyar média.

Előállt a negyedik magyar újságíró is, akinek bizonyítottan feltörték a telefonját a Pegasus nevű kiberfegyverrel. A bűnügyekkel és igazságszolgáltatással foglalkozó Csikász Brigittát hónapokon keresztül megfigyelték 2019-ben. A rendszerváltás utáni években kirobbant hazai kémbotrányokat egy videóban is időrendi listába szedtük.

Félsivatagi körülmények

Újabb akcióra készülnek a Velencei-tóért aggódó civilek, miután a kormány egyelőre nem ad pénzt a tó vízpótlására. Szerintük ökológiai katasztrófa fenyeget, két év alatt eltűnt a tó vizének 44 százaléka. A kormánybiztos ezt azzal magyarázta, hogy a tó vízgyűjtőterületén az elmúlt években félsivatagi csapadékmennyiség volt. Helyzetjelentés halpusztulásról, vízpótlásról, késlekedő fejlesztésről.

Politikai vitát kavar a vajdasági Tanyaszínház magyar nyelvű bemutatója, a harmincas években írt és az Európában terjedő nácizmus témáját is érintő Kazimír és Karolina című darab. A szerbiai Magyar Nemzeti Tanács azt kéri, vegyék le a darabot a repertoárból, az elhangzó trágárságokra hivatkozva. Mások a magyar és szerb kormány kultúrpolitikai összefonódásait kifogásolják.

Milyen az élet harmadik oltással?

Zökkenőmentes regisztrációról szólnak az első beszámolók azoktól, akik harmadik oltást is kértek, mert nem érzik védettnek magukat a két adag kínai vakcina után. Volt, akinek a háziorvosa még a szabadságát is megszakítja, míg más amiatt panaszkodott, hogy az orvosa hallani sem akar harmadik oltásról, amit emberkísérletnek tart.

Drágábban adja az Európai Uniónak a Pfizer és a Moderna is a koronavírus elleni oltásai árát. A Moderna nagyjából tizedével, 22,6-ról 25,5 dollárra emelte az mRNS-alapú termék árát. Ez forintban durván 6800 helyett 7650 forintos árat jelent egy adagra nézve. A Pfizer 15,5 euróról emelt 19,5 euróra, ami forintban nagyjából 5500-ről 6950 forintra történő áremelés. Hogy mivel indokolják a drágulást, kiderül összefoglalónkból.

Belarusz bűnök

A belarusz rezsimet hibáztatja Vitalij Sisav haláláért az a férfi, aki rátalált a belarusz aktivista holttestére a lakásához közeli kijevi parkban – derül ki videónkból. Maga is aktivistaként tevékenykedik a belarusz ellenzékieket segítő Ukrajnai Belarusz Ház szervezetnél, amelynek tagjai úgy tudják, különleges egységeket küldtek a levadászásukra.

Elrepült Tokióból a belarusz futónő, aki nem volt hajlandó hazaindulni az olimpiáról, mert attól tartott, hogy a kormánya megbünteti. Kriszcina Cimanouszkaja úti célja Bécsen keresztül Varsó volt, miután Lengyelország humanitárius vízumot adott neki. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője szerint vizsgálatot indítottak „a tények megállapítására”.

Ha már sportról esett szó, egy történelmi visszatekintő cikkünket is figyelmébe ajánlom. Az írásban azt idézzük fel, hogyan zaklatták, és hogyan szökött meg Romániából a tornászzseni, Nadia Comăneci.

Ha legfontosabb cikkeinkről hamarabb szeretne értesülni, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG