Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor gratulált Putyinnak a választási győzelméhez


Orbán Viktor a 2024. március 15-én tartott budapesti beszéde előtt
Orbán Viktor a 2024. március 15-én tartott budapesti beszéde előtt

A magyar miniszterelnök levélben gratulált Vlagyimir Putyinnak az oroszországi választások után. Putyin a Szovjetunió óta nem látott mértékű, 87 százalékos győzelmet aratott hivatalosan olyan ellenfelek ellen, akik nem is kritizálták a hivatalban lévő elnököt. Ezzel együtt a részvételi és a szavazati számok is súlyosan csalásgyanúsak.

Orbán Viktor csütörtökön levélben gratulált Vlagyimir Putyinnak újraválasztása alkalmából az Oroszországi Föderáció elnökévé. Erről Havasi Bertalan államtitkár tájékoztatta a magyar állami hírügynökséget.

A magyar miniszterelnök leveléből a következőket osztották meg:

  • Orbán Viktor „örömére szolgál, hogy a Magyarország és Oroszország közötti együttműködés kölcsönös tiszteleten alapul, ami lehetővé teszi fontos kérdések megvitatását a mostani, nagyon nehéz geopolitikai helyzetben is”.
  • Orbán szerint „a párbeszéd fenntartása alapvető feltétele a béke mielőbbi megteremtésének”.
  • Emellett a magyar miniszterelnök biztosította az orosz elnököt, hogy kormánya készen áll Oroszországgal az együttműködés fokozására a nemzetközi jog által nem korlátozott ágazatokban.

„Ez nem valódi választás. Ez színjáték” – ezrek tiltakoztak Putyin ellen az orosz elnökválasztás utolsó napján
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:29 0:00

Március 18-ra derült ki, hogy az esedékes orosz elnökválasztáson a 71 éves Vlagyimir Putyin hivatalosan a szavazatok 87,32 százalékát söpörte be. A valódi ellenzéki jelöltek kizárása mellett lebonyolított választáson a hivatalos részvétel meghaladta a hetven százalékot, ami új csúcs a Szovjetunió összeomlása óta. Putyinnak kimondott célja volt a nemzeti egység demonstrálása az ukrajnai háború mellett.

Az Oroszországot 2000 óta irányító Vlagyimir Putyin ezzel újabb hat évre bebetonozhatta hatalmát, így megdöntheti Joszif Sztálin néhai szovjet diktátor rekordját, aki csaknem harminc éven keresztül volt a Kreml ura.

A választás közel sem volt fairnek vagy tisztának mondható. Az országba most először nem engedtek be független választási megfigyelőket, és Putyin ellen kizárólag olyan jelöltek indultak, akik nem kritizálták a hivatalban lévő elnököt.

A hatóságok annak dacára kizárták a versenyből az egyetlen háborúellenes indulót, Borisz Nagyezsgyint is, hogy emberek tízezrei biztosították őt a támogatásukról. Az elemzők úgy vélik, hogy részvétele veszélybe sodorta volna azt a narratívát, miszerint a nemzet egésze felsorakozott Putyin és háborúja mögött.

Ivan Suksin orosz kutató szerint a statisztikai furcsaságok alapján a leadott 75 millió szavazat közül 22 millió lehetett elcsalt. A Novaja Gazeta viszont több mint 31 millióra becsülte a csalásgyanús szavazatok számát.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG