Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán: Hetente 150 ezer magyar kérhet majd Pfizert


 Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Kossuth rádióban, 2018. november 9-én.
Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Kossuth rádióban, 2018. november 9-én.

Pünkösdkor jöhetnek az újabb enyhítések, ezt majd Orbán Viktor kívánja bejelenteni. Hetente 330 ezer Pfizer vakcinát vár a kormány, ezekből 150 ezer mehet első oltásokra a miniszterelnök pénteki rádiós tájékoztatása szerint. Több pénzért vállalnának több gyereket a magyarok Orbán Viktor várakozása szerint.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken többek közt arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy hetente 150 ezer magyar kérhet majd Pfizer-oltást. Mindezt azután, hogy a 16-18 évesek kampányszerű oltása lezárult, ugyanis őket is ezzel a termékkel oltják.

Elmondása szerint ugyanis átlagosan hetente 330 ezer dózist várnak ebből a termékből, amiből nagyjából 180 ezret kell elhasználni az esedékes második oltásokra.

Újra megismételte emellett, hogy ötmillió beoltottnál újabb enyhítéseket fog bevezetni a kormány, ezt pedig majd ő fogja bejelenteni. A jelenlegi tempó alapján egyébként ezt 8-9 nap alatt elérhetjük. A kormány viszont újabb lassulással számolhat az oltási ütemben, ugyanis Orbán Viktor elmondása alapján talán Pünkösdre vagy még azután teljesülhet ez a szám.

"egyesek szerint már Pünkösd környékén is, előtte vagy talán egy-két nappal utána [érik el a kitűzött ötmilliós célt]"

- mondta el a miniszterelnök. Azt is megismételte, hogy védettségi igazolvány nélkül augusztus közepééig biztosan nem lehet majd részt venni semmilyen tömegrendezvényen.

A gazdasági helyzetről szólva Orbán Viktor újra elismételte azt a jelmondatot is, hogy "a kanyarban fogunk előzni". Ez alatt azt érti a kormány, hogy "erősebben jöhetünk ki a válságból, mint ahogy belementünk". Ez szerinte még nem jött létre, de mostanra már megvan ehhez a tervük, a éves költségvetési tervet pedig "nagyon jónak" tartja.

Pénzért fognak több gyereket vállalni a magyarok

Szintén különösen jónak értékelte a kormány családpolitikáját a rádiós riporter , ahogy Orbán Viktor is. A miniszterelnök számos országban azt hallja, hogy "a család nem jó" vagy azt, hogy "a gyerek nem pozitív", de Magyarországon senki nem mond ilyet, mert mi "normálisan" gondolkozunk.

Orbán Viktort korábban arról győzték meg a társadalomtudósok, hogy ha sikerül elhárítani a gyerekvállalást, családi tervezést megnehezítő akadályokat, akkor a magyar fiatalok fognak annyi gyereket vállalni, hogy egyensúlyba álljon a népesedés. Ez az elmúlt tíz évben nem sikerült. Sőt, még mindig "nagyon messze vagyunk" a céltól, de a miniszterelnök szerint már "elindultunk ezen az úton".

A miniszterelnök szerint a "fordulópont" az anyagi ösztönzés lesz, egészen pontosan, amikor "aki gyermeket vállal, az anyagilag is jobban jár, mintha nem vállalna". Most még nem tartunk ott, de Orbán Viktor bejelentette, hogy ő folyamatosan ezt próbálja képviselni a kormányban.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG