Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szlovák külügy is elítélte Orbánt, az osztrák kormány földrajzi ismeretekkel fogja segíteni


Orbán Viktort ajándékkal köszönti Dzsudzsák Balázs focista Budapesten 2022. november 20-án.
Orbán Viktort ajándékkal köszönti Dzsudzsák Balázs focista Budapesten 2022. november 20-án.

Cikkünket frissítettük Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter mondatainak helyes fordításával. A külügyminiszter nem undorítónak nevezte Orbán akcióját, hanem egy enyhébb köznyelvi fordulattal élt. Részletek a cikkben.

Nehezen csitulnak a diplomáciai viharok, amit Orbán Viktor közelmúltbeli PR-videója okozott, amit nagy-magyarországos sálban vett fel. Több környékbeli ország kormánya bírálta a lépést, köztük a szlovák külügyminiszter is. Utóbbi undorítónak nevezte a magyar miniszterelnök ilyen jellegű reklámját. Az osztrák kormány is jelezte, hogy tájékoztatni fogja Orbánékat, hogy az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság száz éve ezelőtt megszűnt létezni.

Orbán Viktor nemrég olyan videót tett ki, amiben nagy-magyarországos sálban fogadja Dzsudzsák Balázs focistát vasárnap. A sál miatt a román külügyminisztérium erős rosszallását jelezte, az ukrán külügyminisztérium pedig hivatalos bocsánatkérést is várt tőle.

A magyar miniszterelnök a Facebookon kívánt visszaüzenni, hogy szerinte „A foci nem politika”. Erre viszont Alin Mituța román EP-képviselő szólt vissza neki, azzal, hogy pont ezért nem kéne Orbánnak politikai céljaira használnia.

Bővebben itt: A román és az ukrán kormány is erősen üzent Orbán revizionistának érzett lépése miatt.

Az osztrák külügyi szóvivő Politico-nak reagált a témában úgy, hogy majd tájékoztatják a magyar kormányt az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság megszűntéről.

"Vetettünk egy pillantást a bécsi külügyminisztérium történelmi térképeire, ez megerősítette az előzetes gyanút, hogy az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság körülbelül száz évvel ezelőtt megszűnt létezni.”

Hozzátették még, hogy:

„Magyar szomszédainkat a lehető leghamarabb tájékoztatni fogjuk erről a fejleményről.”

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter hétfőn undorítónak nevezte a magyar miniszterlnök ilyen jellegű reklámját. A miniszter kiemelte, hogy a két országnak ezer évnyi közös történelme van, és a magyarok és szlovákok is otthon vannak, ahova tartoznak, a szlovákaiai magyarokat is beleértve.

Idézte még a dédnagymamáját, aki gyakran mondta neki, hogy "tudod Rastík, szlováknak születtem, de mindig is büszke voltam a Magyar Királyságra". (1)

A szlovák külügyminiszter egy lazább, köznyelvi fordulattal viszolygását fejezte Orbán sálas akciója kapcsán (2). Egészen pontosan a "hnus a humus" (~undor és humusz) olyasmit fejez ki, hogy "elegem van az ilyen gagyi, tré stílusból", hát ide jutottunk", "ez aztán a színvonal".


"Évekkel ezelőtt, más összefüggésben, a saját kormányfőm egyik gesztusát visszataszítónak és silány megoldásnak neveztem. Most csak ismételni tudom magamat, de ezúttal egy másik kormányfővel kapcsolatban. Lehet, hogy nem kifejezetten diplomatikus megfogalmazás, 'de az is számít azért' "

- írta, az utolsó tagmondatot magyarul idézve Orbán videójából. A saját kormányfője kapcsán arra utalt, amikor Robert Fico-ra használta ugyanezt a lesajnáló köznyelvi fordulatot még 2018-ban.

Fico miniszterelnök akkoriban váratlanul a kormánya megbuktatására szőtt Soros-Kiska összesküvést vizionált Kuciak tényfeltáró újságíró meggyilkolása után.

Visszatérve a mostani esethez, Rastislav Káčer szerint a két ország kapcsolatában nincs helye irredentizmusnak és revizionizmusnak. Úgy érvelt még, hogy "1939-ben láttuk, hogy hova vezetnek az ilyen érzelmek és tervek, és ma is látjuk Ukrajnában, az orosz agresszió alatt”

(1) Frissítés: Cikkünk első verziójában azt írtuk, mintha a dédnagymama magyar lett volna, aki Szlovákiában született.

(2) Frissítés: Cikkünk első verziójában azt írtuk, hogy Káčer undorítónak nevezte Orbán Viktor lépését. A javításokért köszönjük Hizsnyai Tóth Ildikó szlovákiai fordító olvasónk segítségét, a korábbi pontatlanságokért pedig elnézést kérünk.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG