Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország elkezdett katonákat és fegyvereket küldeni a keleti országrészbe


Magyar katonai kiképzés a honvédség dátum nélküli képén
Magyar katonai kiképzés a honvédség dátum nélküli képén

Benkő Tibor honvédelmi miniszter bejelentette, hogy a Magyar Honvédség elkezdett csapatokat és haditechnikát vezényelni a keleti országrészbe. Nemcsak az Ukrajnában potenciálisan fellángoló háború, hanem egy esetlegesen közelgő humanitárius katasztrófa miatt döntött így.

A honvédelmi miniszter Facebookon jelentette be, hogy a hadsereg elkezdett katonákat átcsoportosítani a keleti országrészbe.

„Fel kell készülni minden helyzetre a keleti határ mentén, a humanitárius feladatokra, a határvédelemre, ezért csoportosítunk át katonákat és haditechnikai eszközöket az ország keleti térségébe” – indokolta Benkő Tibor a döntést az MTI szerint Szentendrén. Hozzátette, hogy szerinte az embereknek nem kell félniük.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak gyakorlata miatt utaztak az érintettek február 18-án
Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak gyakorlata miatt utaztak az érintettek február 18-án

A humanitárius feladatok kapcsán a lehetséges ukrajnai migránsokra utalt. Benkő Tibor szerint ugyanis az esetleges háborús tevékenység könnyen kiterjedhet Kijev és Kárpátalja környékére, a katonák pedig előre fel szeretnének készülni a menekültek érkezésére is. Elmondta még, hogy szerinte már most nagy a migrációs nyomás a magyar határokon. Orbán Viktor közben azt közölte Facebookon, hogy támogatja Ukrajna szuverenitását, és ezt el is mondta Zelenszkij ukrán elnöknek.

Az EU közben széles körű szankciókat készített elő 27 természetes és jogi személy ellen, akiknek szerintük közük van a térségbeli illegális tevékenységekhez, írja a CNN. Emellett 362 orosz képviselőt is személyesen szankcionálnak, akik előterjesztették és megszavazták az orosz haderő átcsoportosítását a térségbe.

A hírcsatornának egy vezető uniós diplomata úgy nyilatkozott, hogy a legtöbb uniós tagország egyetért a lépéssel. Amiatt viszont aggódnak, nehogy egyes, Putyinnal régóta jóban lévő vezetők, pontosabban uniós országaik megvétózzák az egészet.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG