Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor a megbetegedések számának drasztikus növekedésére számít


Koronavírusos beteget ápolnak a Kenézy Gyula Kórházban, Debrecenben, 2020. október 15-én.
Koronavírusos beteget ápolnak a Kenézy Gyula Kórházban, Debrecenben, 2020. október 15-én.

5 027 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 451-en vannak lélegeztetőgépen. Orbán Viktor szerint a helyzet drámaian romlik, és arra készül a kormány, hogy drasztikusan nőni fog a megbetegedések száma. Szerinte "szamárság", hogy nem kötötték le az összes Moderna-vakcinát.

„Újra vissza kell hoznunk azt a készültségi állapotot, ami áprilisban és november környékén volt jellemző” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban. 4 668 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 419 182 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 123 beteg, így az elhunytak száma 14 795 főre emelkedett. A gyógyultak száma 317 899 fő, az aktív fertőzöttek száma 86 488 fő. 5027 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 451-en vannak lélegeztetőgépen.

A járványhelyzet drámaian romlik, ezért újra azt a számot kell nézni, hogy hány üres ágyunk van és hány kórházi ágy van felszerelve lélegeztetőgéppel, mert a szakértők egyetértenek abban, hogy a következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma” – mondta Orbán Viktor a Jó reggelt, Magyarország című műsorban.

Orbán szerint "szamárság", hogy nem rendelték meg az összes vakcinát

Eddig 521 283 fő kapott oltást, közülük 240 622 fő már a második oltását is megkapta. A háziorvosok jelenleg is végzik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált idős embert tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség.

Arra a hírre, hogy lakosságarányosan több Moderna-vakcinát is leköthetett volna a közös uniós vakcinabeszerzésben, Orbán Viktor azt mondta, hogy ez „szamárság”. „Le van kötve 17 millió vakcinánk, lekötésben erősek vagyunk, ha lekötéssel lehetne oltani, akkor már túl lennénk az egészen.”

A Telex írta meg, hogy a közösen az EU-val beszerzett Moderna-vakcinából Magyarország ebből a friss összesítés szerint 1,744 millió adagot foglalt le, annak ellenére, hogy lakosságarányosan 3,5 millióra is igényt tarthatott volna. A kormány kommunikációjában központi szerepet kap, hogy az EU-s vakcinaszállítás lassú, és rendre a kínai és az orosz vakcinákról szóló hírek vannak előtérbe helyezve.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG