Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor az Erasmusról: Ha nem tudnak megegyezni Brüsszellel, a költségvetés majd állja a programot


Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2022. július 1-jén
Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2022. július 1-jén

A magyar diákok nem fognak kárt szenvedni, lesz ösztöndíjprogram – ígérte a miniszterelnök idei első nyilatkozatában a közmédiában. Szerinte 2022 volt az az év, amikor beléptünk a veszélyek korába, de a magyar gazdaság jól reagált. Orbán beszélt az éjszakai újbudai rendőrgyilkosságról is.

Meghalt egy rendőr a fővárosban éjjel, miután késsel támadt rá és két társára egy férfi. A rendőrök fegyvert használtak, a gyanúsítottat elfogták. Orbán a Kossuth rádióban részvétét fejezte ki a meggyilkolt rendőr családjának, és közölte, hogy gondoskodni fognak róluk. Úgy fogalmazott, nem örül az ember, ha a rendőrök a fegyverüket használják, de jó hír, hogyha szükséges, akkor nem haboznak. Mint mondta, ritkák az ilyen esetek, és ez azt jelenti, hogy Budapest, Magyarország biztonságos, mert a rendőrök jól végzik a munkájukat.

Ehhez kapcsolódóan: Gulyás Gergely: Egy ügyben „szánalmas és borzalmas teljesítményt nyújtott a kormány”

Beléptünk a veszélyek korába

A miniszterelnök szerint nem zárhatjuk ki, hogy 2022 volt az az év, amely jól jelzi, hogy megváltozott valami a világban, egész Európában: „beléptünk a veszélyek korába”. A pandémia után jött a háború, a szerinte elhibázott szankciók és azok nyomán az infláció. A háború elhúzódik, egyre véresebbé válik. Szerinte a veszélyhez két módon lehet viszonyulni, vagy sündisznóként védekezéssel válaszolunk – de ez veszélyes is, mert megbénít, és a politikában nagyon nagy hiba –, vagy aktívan cselekszünk.

2022 azért volt fontos év Orbán Viktor szerint, mert Magyarország aktívan reagált, nem megúszni akarja a veszélyeket, hanem védelmi állásokat épített, bevezette például a rezsivédelmi alapot Ha ezt nem teszik, akkor szerinte egymillió család ment volna tönkre. Mint mondta, azt várja a kormányától, hogy 2023-ban, amikor lesznek újabb veszélyek, ezzel a hozzáállással kezelje azokat.

Ismét bírálta és elhibázottnak nevezte az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankciós politikáját, mert szerinte ezek az intézkedések átgondolatlanok. Orbán szerint ha végre valaki Brüsszelben elismernék, hogy ez a politika elhibázott, és a megszüntetnék szankciókat, egy pillanat alatt leesne a rezsi ára és megfeleződne az infláció, de mint mondta, nem lát ilyen embert Brüsszelben.

A rezsivédelmi alap sokba kerül, és ehhez a pénzt be kell gyűjteni, ehhez erősnek kell lenni, ez a fajta erőpozíció a nyugat-európai országok kormányaiban nem áll fenn, véli a miniszterelnök, aki szerint ebből az következik, hogy az orosz–ukrán háború legnagyobb vesztese Európa, míg az oroszok gazdaságilag összességében nem veszítenek rajta.

Ehhez kapcsolódóan: Továbbra is nyitva az ablak az Erasmusra

Erasmus-ügy: „A magyar fiatalokon akarnak bosszút állni Brüsszelben”

Orbán szerint arról szól az Erasmus-botrány, hogy Brüsszel kormányváltást akart 2022-ben, de ezt nem sikerült elérnie, ezért a magyar fiatalokon áll bosszút. A miniszterelnök azt mondta, hogy készüljenek a diákok ugyanúgy, mint eddig, nem fognak semmilyen kárt elszenvedni, lesz ösztöndíjprogram. Mint mondta, Brüsszellel meg kell egyezni, de ha nem sikerül, akkor a magyar költségvetés ki fogja ezt fizetni. Mint fogalmazott, ez egy befektetés, a kormány nem fog lemondani a fiatalok tehetségében rejlő erőforrásokról. A magyar diákok ugyanúgy fognak külföldre menni tanulni, mint eddig.

Orbán szerint az idei év legfontosabb feladata a munkahelyek megvédése, a 2022–2023-as évet együtt tekintve nőni fognak a reálbérek, az infláció mértékét idén egy számjegyűre kell leszorítani. Magyarország nem kerülhet azon európai országok közé, amelyeknek a gazdasági teljesítménye kisebb lesz 2023-ban, mint 2022-ben volt, vagyis nem kerülhetünk recesszióba – mondta a közmédiában a miniszterelnök.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG