Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor az EU-csúcsról: A gázársapka alól mentesítést kaptunk


Orbán Viktor Brüsszelben 2022. május 30-án
Orbán Viktor Brüsszelben 2022. május 30-án

Nem maradtunk egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolnunk – írta Facebook-oldalán a miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcs első napjáról. Szerinte az Európai Bizottság energetikai javaslatai jelentették a legnagyobb veszélyt Magyarország számára, mert elfogadásukkal azt kockáztatta volna a kormány, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások.

Orbán Viktor azt írta, hogy a megállapodás szerint ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne.

„Más szóval a gázársapka alól mentesítést kaptunk, így az nem veszélyezteti Magyarország biztonságos gázellátását.”

Ha lesz is közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarország számára, így a magyar kormány előtt továbbra is nyitva marad minden beszerzési lehetőség.

Hozzátette: csak akkor tudja a kormány leszorítani az energia árát, ha minél több forrás áll rendelkezésre, minél nagyobb a verseny a magyar energiapiacon.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a kétnapos brüsszeli uniós csúcs középpontjában az energiaárak leszorítása és Ukrajna rendületlen támogatása áll. Brüsszel javaslata a gáztárolók 2023-ban részben közös gázvásárlás útján történő feltöltése, egy új árkorrekciós rendszer bevezetése a gázpiacon, és a rászoruló tagállamok gázellátását biztosítani hivatott szolidaritási mechanizmus működési szabályainak rögzítése.

Miközben 15 tagállam, köztük Németország kivételével a legnagyobbak a gázársapka hiányát róják fel Brüsszelnek, addig Orbán Viktor éppen ennek meglétét bírálta, és különböző okokból más tagállamok, köztük Németország, Ausztria és Hollandia is ellenzi a gázársapka bevezetését.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG