Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Az Európai Unió külpolitikája nevetségessé vált


Orbán Viktor és n Savkat Mirzijojev üzbég államfő az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ avatása után Taskentben, 2021. március 30-án
Orbán Viktor és n Savkat Mirzijojev üzbég államfő az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ avatása után Taskentben, 2021. március 30-án

A magyar külügy ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is megvétózhassa az EU külpolitikai lépéseit. Orbán Viktor pedig bejelentette, hogy Magyarország nem fog semmilyen nyilatkozatot elfogadni, ami elítélné a kínai kormány hongkongi lépéseit. Szerinte ez nem elég erős fegyver, egyébként pedig nem akar semmilyen leckéztetést vagy új hidegháborút.

".... nyíltan kimondom: a vétónak véget kell vetni – még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy minket is leszavazhatnak" – mondta Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn. Szerinte ugyanis vannak olyanok, akik a folyamatos vétózásaikkal "túszul ejtik" az EU-t és "megbénítják" a szövetség külpolitikáját.

Maas neveket nem mondott, de Magyarország mostanában az EU több külpolitikai lépését is megakadályozta. Miguel Berger német külügyi államtitkár pedig meg is nevezte Magyarországot, mint a rendre vétózó országot.

Megkérdeztük ezért a magyar külügyet arról, hogy mit gondolnak Maas szavairól és, hogy támogatják-e ők is a vétózás kivezetését. Rákérdeztünk arra is, hogy szerintük a magyar kormány lépései miatt szeretne változtatást Németország, és hogy mennyire tartják reálisnak, hogy pár éven belül eltörlik uniós külpolitikai döntéseknél az összes tagország egyetértésének szükségességét.

A Külgazdasági és Külügyminiszter ezek közül egy kérdésre válaszolt, szerintük a magyar kormány "ragaszkodik e konszenzusos eljárásrend fenntartásához", hiszen joguk van vétózni.

Orbán szerint nem elég súlyos a külpolitikai nyilatkozat

"Az európai baloldal, élén a német baloldallal ismét minősíthetetlen hangon támadja Magyarországot. Most azért, mert nem volt hajlandó egy politikai súlyt és komolyságot nélkülöző közös nyilatkozatot aláírni Hongkong ügyében. Így volt, s ha százszor terjesztik is be újra, századszorra is ez lesz az eredmény" – reagált kedden este Orbán Viktor közleményében a német kormány érvelésére.

Szerinte véget kell vetni annak, hogy "nyilatkozatokat fabrikálnak" , illetve "lobogtatnak" Brüsszelben. Ezek folytán ugyanis a "közös külpolitika oda vezetett, hogy az Európai Unió külpolitikája nevetségessé vált". Orbán Viktor úgy látja, Kína félresöpri és kineveti ezeket a nyilatkozatokat, akárcsak az egész világ.

Viszont a magyar miniszterelnök egyáltalán nem erősebb lépéseket szeretne, épp ellenkezőleg.

"Meg kell előzni, hogy újra hidegháborús politika és kultúra alakuljon ki a világpolitikában. (...) Együttműködésre, beruházásokra, kereskedelmi és kulturális-tudományos kapcsolatokra van szükségünk, nem pedig bojkottokra, szankciókra, leckéztetésre és kioktatásra" - javasolta Orbán Viktor az EU Kína-politikájára vonatkozóan.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG