Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A németek véget vetnének a vétóknak az EU külügyi határozatainál


Uniós zászlók a bizottság székháza előtt Brüsszelben, 2021. május 5-én
Uniós zászlók a bizottság székháza előtt Brüsszelben, 2021. május 5-én

Németország külügyminisztere hétfőn kijelentette, hogy meg kell szüntetni az egyes uniós tagállamok vétójogát. Azzal érvelt, hogy a huszonhét tagú közösséget nem béníthatja meg egyetlen tagállam máshová húzása.

„Többé nem tarthatnak túszul azok, akik a vétóik révén megbénítják az európai külpolitikát – mondta Heiko Maas, és azzal vádolta azokat, akik így tesznek, hogy – Európa összetartó erejével játszanak.”

„Ezért egészen nyíltan kimondom: a vétónak véget kell vetni – még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy minket is leszavazhatnak.”

Neveket nem mondott, de az államtitkára igen

Maas neveket nem mondott, de Magyarország a közelmúltban az EU több külpolitikai nyilatkozatát is megakadályozta.

Budapest álláspontjától nyilvánvalóan feldühödve Miguel Berger német külügyi államtitkár a múlt héten kihívta Magyarországot a Twitteren.

„Magyarország ismét blokkolta az EU-nyilatkozatot Hongkongról. Három hete ugyanez volt a Közel-Kelettel. A közös kül- és biztonságpolitika (CFSP) nem működhet gátló politika alapján. Komoly vitára van szükségünk arról, hogyan kezeljük az ellentéteket, beleértve a minősített többségi szavazást” – írta Berger.

Politikai zsarolásról beszélt Szijjártó

Május közepén egy nyilvános vitán Szijjártó Péter magyar külügyminiszter „egyoldalúsággal” vádolta az EU Izraelről szóló nyilatkozatait, miközben európai kollégái tűzszünetet sürgettek Izrael és a palesztinok között.

Magyarország és Lengyelország tavaly azzal fenyegetőzött, hogy „politikai zsarolásra” hivatkozva megvétózza a helyreállítási alapot az EU teljes költségvetésével együtt azok miatt a javaslatok miatt, amelyek szerint egyes alapok kifizetését a jogállamiság helyzetéhez kötnék.

A témával kapcsolatban kerestük kérdéseinkkel a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

XS
SM
MD
LG