Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: jön a 3. oltás, kötelező az egészségügyieknek beoltatniuk magukat


A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik a Kossuth Rádió stúdiójába 2021. március 5-én
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik a Kossuth Rádió stúdiójába 2021. március 5-én

Augusztus elsejétől válik lehetővé a harmadik oltás felvétele, annak, aki akarja. Az egészségügyben dolgozóknak kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást – jelentette be a miniszterelnök. A Magyarország ellen megindított uniós eljárást jogi huliganizmusnak nevezte.

Augusztus elsejétől lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét Magyarországon, de a második oltás után el kell telnie négy hónapnak. A háziorvosok, illetve azok, akik az oltást beadják, ha szükségesnek látják, ettől eltérhetek – jelentette be a kormány döntését a miniszterelnök.

Az orvos dönti el azt is, hogy melyik vakcinával adja be a harmadik oltást. Orbán Viktor azt mondta, azt szeretnék, hogy mindez minél kevesebb adminisztrációval járjon, ezért nem lesz külön oltási rend. Időpontot kell majd kérni, és ott ahol az illetőt korábban beoltották, megkapja a harmadik oltását is.

Orbán Viktor szerint megoszlanak a vélemények arról, hogy kell-e harmadik oltás, de nem ismert olyan vélemény, amely szerint ártana,

"és ha nem kell tőle félni, és az emberek biztonságérzetét pedig növeli ha megkapják, akkor miért zárnánk el őket ettől a lehetőségtől?"

– indokolta a döntést a miniszterelnök, aki azt is bejelentette, hogy az egészségügyben dolgozóknak kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást,

"az egészségügyben csak az dolgozhat, aki megkapta az oltást".

Mint mondta, az egészségügyben amúgy is vannak kötelező oltások a dolgozóknak, ez a lista most eggyel bővül.

Az iskolákba szerveznek oltást, felkeresik az időseket

Az idősek 15 százaléka nincs átoltva - mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy azok, akik nem oltatták be magukat, a minden korábbinál agresszívabb delta variáns miatt nagyobb veszélyben vannak, mint eddig bármikor. Az idősek 15 százaléka nincs átoltva, ezért őket személyesen felkeresik és felkínálják nekik az oltás lehetőségét.

A 16 és 18 év közöttiek átoltása 45 százalék környékén van, jó sebességgel haladt. A 12-15 év közöttiek 13-14 százaléka oltott, itt magasabb szám kell ezért

Iskolakezdés előtt két nappal, augusztus 30-án és augusztus 31-én minden iskolában rendeznek oltást, ha a szülő akarja, ott beoltathatja a gyermekét.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az oltottak is megbetegedhetnek, de a második oltás után a fertőzés lefolyása jóval enyhébb.

"Ha Európában negyedik hullám lesz, az ideér majd Magyarországra, a kérdés csak az, hány oltatlant talál majd."

A beutazást külföldről egyelőre nem korlátozzák, de azt javasolják mindenkinek, hogy csak akkor utazzon külföldre, ha mindkét oltása megvan. A többiek ne menjenek, mert hazahozzák a fertőzést.

Karácsony Gergely szerint mindez kevés

A főpolgármester arra híva fel a figyelmet Orbán Viktor rádiós bejelentéseire reagálva, hogy több olyan országban, ahol kínai vakcinával oltottak, és ahol kiderült hogy az nem ad kellő védettséget sok idős embernek, már korábban elkezdődött a harmadik oltás.

A főpolgármester három pontban fogalmazta meg követeléseit:

1. Átfogó, ingyenes ellenanyag-szűrés kell, minden egyes kínai vakcinával beoltott 60 évnél idősebb embernek a kormány biztosítson ingyenes ellenanyag-vizsgálatot.

2. Azoknak, akiknek a kínai vakcina nem eredményezett kellő védettséget, biztosítsanak harmadik oltást, de csakis bizonyítottan hatékony vakcinával. Nem négy hónap múlva, hanem azonnal.

3. A kormány azonnal számoljon el a kínai vakcina beszerzésének minden részletével. A fel nem használt kínai vakcinát vásároltassa vissza a kínai állammal, és azonnal intézkedjen, hogy európai forrásokból az esetleges negyedik hullámra való felkészülés jegyében elegendő hatékony vakcina álljon rendelkezésre.

"El akarják téríteni a gyerekeinket"

A sokak szerint homofób pedofiltörvény miatt Magyarország ellen indított uniós eljárást Orbán Viktor jogi randalírozásnak, jogi huliganizmusnak nevezte. Azzal érvelt, hogy mind a családjog és mind az oktatás kizárólag nemzeti hatáskörbe tartozik, semmi köze hozzá Brüsszelnek.

"Rá akarnak kényszeríteni minket arra, hogy az LMBTQ-aktivistákat beengedjük az iskolákba. Nem fogjuk őket beengedni, a gyermekek szexuális nevelése a szülőre tartozik" – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint "el akarják téríteni a gyerekeinket" .

Orbán hangsúlyozta, hogy lehet az iskolákban szexuális felvilágosítást tartani, de csak olyat, amibe a szülő is beleegyezik,

"ha a szülő szeretné, hogy szivárványos aktivistával találkozzon a gyereke, akkor szervezze meg neki".

Arra a kérdésre, miért nem vett részt a törvényről az Európai Parlamentben rendezett vitán, Orbán Viktor azt mondta, azért, mert nem hívták. Hozzátette, szerinte a vita még nem jutott el arra a szintre, hogy neki ott kelljen lennie.

XS
SM
MD
LG