Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: „A magyar sajtó szabadabb és sokszínűbb, mint a német”


Martin Schultz és Orbán Viktor
Martin Schultz és Orbán Viktor

Martin Schulz nemrég azért kritizálta a magyar kormányt, amiért az szerinte csak kihasználja az Európai Uniót, de a értékeit nem osztja. A német politikus szerint a magyar kormány Soros-ellenes kampánya antiszemita. Orbán Viktor levélben reagált a kritikákra.

Martin Schulz német szociáldemokrata politikus a Deutschlandfunk műsorában élesen kritizálta a magyar és a lengyel kormányt, amiért azok a jogállamisági mechanizmus miatt megvétózták az uniós költségvetést.

Schulz szerint „marhaság” Orbán elmélete

Arra kérdésre, hogy van-e igazság abban, amit Orbán mond, és tényleg a bevándorlás áll-e a jogállamisági vita mögött, Schulz azt mondta, hogy „ez totális marhaság.” A politikus elismételte, hogy a jogállamisági vita központjában olyan témák állnak, mint a médiaszabadság vagy a bíróságok függetlensége.

„Ha ön, mint Soros úr, Magyarországon egy magánegyetemet üzemeltet, aminek a tananyaga nem tetszik a kormánynak, akkor a kormány el fogja üldözni egy antiszemita kampánnyal az országból. Ez nem jogállam, mint ahogy mi azt elképzeljük. De ha arról van szó, hogy az uniós fazékból pénzt kap, amit kizárólag azoknak a vállalkozásoknak oszt ki, amik az ön pártját támogatják, akkor ez a valóság Magyarországon. És úgy gondolom, ennek most vége. Egyszer végre ki kell mondani, hogy ez nem az az EU, amit mi maguknak elképzelünk” – mondta Schulz, aki azt is hozzátette, hogy „az Európai Unió egy értékközösség, de Orbán úgy kezeli, mintha haszonközösség lenne, és ez éppen hogy a rossz út.”

Schulz szerint hibás azzal védekezni, hogy Magyarország és Lengyelország szuverén államok, mivel a belépéskor mindkét ország elfogadta, hogy betartják az uniós alapértékeket.

„A magyar sajtó szabadabb és sokszínűbb, mint a német”

Orbán Viktor nyílt levélben reagált a német politikus kijelentéseire.

"Martin Schulz a Deutschlandfunk rádióban a sajtó elnyomásával, antiszemitizmussal és haszonleséssel vádolta Magyarországot. Nincs igaza, mert állításával ellentétben a magyar sajtó szabadabb és sokszínűbb, mint a német” – írta a magyar miniszterelnök. Itt érdemes felidézni, hogy Németország a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-indexe szerint a 11. a világon a média szabadságának tekintetében, Magyarország a 89., bár a magyar kormány nem tekinti hitelesnek ezt a számot.

Nemrég egyébként a német köztévé szatirikus heti politikai műsorában, lényegében „seggfejnek” nevezték Orbán Viktor. Annak ellenére, hogy Oliver Welke műsora híres arról, hogy nem kímélnek senkit, a dolgot személyes támadásként értelmezte a magyar kormány, és azzal reagáltak, hogy „nem sült el jól, amikor a németek legutoljára felsőbbrendűnek gondolták magukat”.

Orbán visszautasítja az antiszemitizmus vádját

„Antiszemitizmus ügyben pedig elképzelhetetlen Magyarországon az, ami Németországban ma is megtörténhet, zsidó személyek nyílt zaklatása és bántalmazása. Schulz úr éveken át támadta Magyarországot, mert megvédi határait, és nem fogad be bevándorlókat. Pedig a két dolog közötti összefüggés nyilvánvaló” – olvasható Orbán Viktor válaszában. A magyar miniszterelnök továbbra is következetesen azt állítja, hogy a jogállamisági vita csak ürügy, hogy Magyarországot bevándorlók befogadására kényszerítsék.

Soros György és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnöke közös plakáton, Budapest, 2019. február 19.
Soros György és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnöke közös plakáton, Budapest, 2019. február 19.

Többen fogalmaztak meg már kritikát a magyar kormánnyal szemben, amiért a kritikusok szerint Soros Györgyöt sokszor a szélsőjobboldali sztereotípiák zsidójaként ábrázolják. Emlékezetesek például azok a kék plakátok, amelyeken az amerikai milliárdos és Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke együtt szerepeltek. Már a plakátok esetén, és azóta is, az antiszemitizmus vádjára a magyar kormány jellemzően azzal reagál, hogy Magyarországnak nagyon jó a kapcsolata Izraellel, és a kormány támogatásának hála igazi „zsidó reneszánsz” alakult ki itthon az elmúlt években.

Régi mantra, de legutóbb sikerült túl messzire menni

A másik visszatérő kommunikációs panel az antiszemitizmus vádjára a bevándorlás kérdése, a kormánypárt szívesen jön elő ugyanis azzal, hogy a muszlim országokból érkező bevándorlók veszélyt jelentenek a zsidóságra. A hétvégén nagy vihart kavart, hogy ezen a vonalon Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója egészen odáig elment, hogy „Soros György gázkamrájának” nevezte Európát, a kijelentés még a magyar kormánnyal jó viszonyt ápoló Egységes Magyar Izraelita Hitközösségnél, és az Izrael magyarországi nagykövetségénél is kiverte a biztosítékot, de az Egyesült Államok nagykövetsége is elítélő nyilatkozatot adott ki.

Orbán szerint a németek nyernek Magyarországon

Orbán azt állítja, hogy Schulz „legnagyobb lódítása az uniós pénzalapokra vonatkozik”, mivel a miniszterelnök szerint Németország többet keres Magyarországon, mint amennyi pénzt ad. „Schulz és sok más német is úgy tesz, mintha ők pénzt adnának a szegényebb országoknak, és nettó befizetők lennének. Pedig éppen fordítva igaz: ők az egységes piacnak nevezett európai gazdasági rendszer nettó haszonélvezői” – szól a levél.

A magyar miniszterelnök úgy gondolja, hogy ez az európai gazdasági erőviszonyok „realitása”, és „nekünk ezzel kell együtt élni”. „Magyarország esetében az Európai Unió gazdagabb államai élükön Németországgal évente körülbelül 6 milliárd eurót visznek el különböző jogcímeken. Eközben Magyarország az unió költségvetéséből körülbelül évi 4 milliárd eurót kap” – írta Orbán.

„A helyzet világos. Németországnak nem pénzébe kerül Magyarország uniós tagsága, hanem Németország pénzt keres rajtunk. Ráadásul ez a német fölény nem a németek nagyobb szorgalmának vagy tudásának köszönhető. Egyszerűen azért van így, mert Magyarország szovjet megszállás alatt élt, Németországnak pedig csak a harmada. Nyugat-Németország 45 évig tőkét halmozhatott fel, mialatt bennünket a szovjet-kommunisták folyamatosan kifosztottak” – olvasható Orbán levelében.

A dolog érdekessége egyébként, hogy az Orbán által kifejtett gondolatmenetet, miszerint a centrumtőke (tehát a gazdagabb, „nyugati” országok), a közös piacon keresztül lényegében kizsákmányolják a félperiférián lévő országokat, mint Magyarország, sok baloldali közgazdász és társadalomtudós is osztja.

„Az örökölt nyugati versenyelőny csökken, mert Közép-Európa felzárkózik, és a 2020-as évek végére – részben az Európai Unió konvergenciapolitikájának köszönhetően – beáll az egyenlő versenyhelyzet. Addig is több önuralmat kérünk Schulz úrtól és elvbarátaitól” – zárja a levelét Orbán Viktor.

Készült a Deutschlandfunk, a Politico, és a ZDF tudósításainak felhasználásával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG