Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyilatkozatháború után visszavonta gázkamrázós írását Demeter Szilárd


Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, miniszteri biztos 2020. január 21-én
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, miniszteri biztos 2020. január 21-én

Tiltakozási hullámot, nyilatkozatháborút indított el Demeter Szilárd gázkamrázós írása, amelyben Soros Györgyöt Hitlerhez, az európaiakat pedig az auschwitzi gázkamrákban szenvedő zsidókhoz hasonlította.

A nemzetközi sajtó is felfigyelt a magyarországi botrányra, itthon pedig zsidó szervezetek mellett számos közéleti személyiség is megszólalt a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának az Origo hírportálon megjelent írására reagálva.

"A közeljövőben ehhez tartom magam"

„Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom” - írja a Magyar Nemzet oldalán lehozott közleményében a PiM főigazgatója. Demeter Szilárd azt is bejelentette, hogy mivel a Facebookról egy tiltás miatt nem tudja eltávolítani a posztot, az egész oldalát törli.

Hozzáteszi, "abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. A közeljövőben ehhez tartom magam".

Mazsihisz: a holokauszt relativizálásának tankönyvi esete

Így minősítette a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának az Origón megjelent írását a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. "Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan" - áll a Mazsihisz közleményében, amely emlékeztet arra, hogy Auschwitzban több mint 430 ezer magyart gázosították el.

"Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt" - írja közleményében a Mazsihisz.

Köves Slomó: ízléstelen provokáció

"Lehet Soros György politikai aktivitásával és üzleti tevékenységével egyet nem érteni és vitatkozni, de személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál" - reagál nyilatkozatban Demeter Szilárd cikkét kommentálva az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija.

Az EMIH honlapján megjelent közleményben Köves Slomó úgy fogalmaz: "A fennálló világrend érvényes konzervatív kritikáját adni nem csak lehetséges, de szükséges is. Konzervatívnak lenni azonban egyebek mellett annyit is tesz, hogy pontosan tisztában vagyunk azokkal a nyelvi keretekkel, melyeknek határait nem lépjük át, nem mossuk el. Nem vulgarizáljuk azt, amit nem lehet vulgarizálni."

Elítélte Demeter írását az izraeli nagykövetség is

Izrael magyarországi nagykövetsége közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmaz:

"Nincs helye annak, hogy az emberiség történelmének legsúlyosabb bűncselekményét vagy annak elkövetőit összekapcsoljuk bármilyen kortárs vitával, függetlenül attól, hogy az mennyire jelentős".

Demeter Szilárd menesztését követeli Bajnai Gordon

A volt miniszterelnök a közösségi oldalán tette közzé Orbán Viktornak címzett nyílt levelét, amelyben úgy fogalmaz,

"Amennyiben Demeter Szilárd még hétfőn is az Ön kormányának tisztviselője, akkor ezt a nyilatkozatot nyilván mi magyarok, és az egész világ a magyar kormány álláspontjának tekinti majd".

Az ügy következményeiről Demeter Szilárd a 168. órának azt mondta, hogy felhívta őt a munkáltatója képviseletében az EMMI, de egyelőre nem nyilatkozhat.

Közösségi oldalán tiltakozott Demeter véleménycikke ellen mások mellett a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért, Jávor Benedek, Magyarország volt európai parlamenti képviselője, Budapest Brüsszeli Képviseletének vezetője, Vámos Miklós író és L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány Prima Primissima díjas alapítója, szakmai vezetője is.

"Bizarr és gyűlölettel teli izgatás"

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) közép-európai irodája „borzasztónak” nevezte a kijelentéseket, hiszen a magyar zsidó származású Soros maga is a holokauszt túlélője. „Fel kell szólalni az ilyen tudatlan, és a holokausztot elbagatelizáló kijelentések ellen” – olvasható a szervezet Twitter-üzenetében.

Demeter Szilárd kijelentéseit a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is elítélte. „Ez a bizarr és gyűlölettel teli izgatás nemcsak Magyarországon háborítja fel jogosan a holokauszt túlélőit” – fogalmazott a szervezet alelnöke, Christoph Heubner.

Mint mondta, a cikk új mélypontja a Magyarországon folyó antiszemita és Európa-ellenes kampánynak.

Az uniós vétó volt az apropó

A dpa tudósításában emlékeztet arra, hogy a cikkben, ami valójában az EU költségvetésével kapcsolatos vitákról szól, Demeter úgy fogalmaz, Magyarország és Lengyelország „az új zsidók”. “A multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni” – írta a miniszteri biztos

A miniszteri megbízottá is kinevezett Demeter Szilárd írása hasonló vádakat fogalmaz meg, mint amiket Orbán Viktor miniszterelnök is hangoztatott Sorossal szemben. Orbán állítása szerint Soros célja, hogy a muszlim bevándorlás támogatásával aláássa a nemzetek identitását Európában - emlékeztet tudósításában a német dpa hírügynökség.

Eközben a magyar és a lengyel kormány hosszú ideje blokkolja az EU költségvetését, mert nem értenek egyet az uniós források jogállami normákhoz kötött elosztásával.

A két ország kormánya ellen az EU korábban eljárást indított a bírói függetlenség, a sajtószabadság és a civil szervezetek jogainak megsértése miatt. Az ilyen ügyek következtében az országok a jövőben EU-s forrásoktól eshetnek el, ha bevezetik a jogállami mechanizmust.

Készült a dpa cikkének felhasználásával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG