Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán: "Hogyan léphetnék ki a saját életemből?"


 Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz az Európai Unió vezetőinek találkozóján, Brüsszelben, 2020. október 16-án
Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz az Európai Unió vezetőinek találkozóján, Brüsszelben, 2020. október 16-án

Orbán Viktor miniszterelnököt Soros György mellett az uniós vitáról és a jogállamiság helyzetéről is kérdezte a német Die Zeit című lap.

A német hetilapnak nyilatkozva Orbán Viktor azt mondja "vállalom, hogy mindenkit kritizálok politikai véleményükért, még azokat is, akik zsidók. Kit érdekel, hogy néhányan azt mondják, antiszemiták vagyunk? Nem vagyunk azok. Minket nem érdekel, hogy Soros György zsidó-e vagy sem. Soros György olyasmit akar, ami rossz Magyarországnak".

A kormányfő úgy folytatja, Soros György mondta ki először, hogy azokat az országokat, amelyek nem engedik be a migránsokat, meg kell büntetni, és el kell tőlük venni az európai uniós pénzeket. "Ez egy pusztán politikai vita Soros Györggyel" - tette hozzá.

"Volt egy pillanat, amikor a dolgok természete megváltozott"

Mint mondta, Sorosnak komoly érdemei vannak Magyarországon a kommunizmus megdöntésében. Támogatta azokat az ellenzéki csoportokat a nyolcvanas évek második felében, akik antikommunisták voltak.

"Politikai véleménykülönbségek mindig voltak, de itt is volt egy pillanat, amikor a dolgok természete megváltozott. Ez 2015-ben volt. Megint csak a migráció. Meg akarta mondani nekünk, hogy mit kellene tennünk."

"A jogállamiság utcai harcosai"

"A jogállamiság köszöni, jól van, egy új szabályzás várhat még néhány hónapig" - mondta Orbán Viktor, amikor az EU-s források felhasználását jogállamisági feltételekhez kapcsoló mechanizmus körüli vitáról kérdezték.

"Mi vagyunk a jogállamiság utcai harcosai, forradalmárai"

Arra a kérdésre, foglalkozott-e a magyar EU-tagság megszüntetésének gondolatával, Orbán Viktor úgy felelt, "mi vagyunk a jogállamiság utcai harcosai, forradalmárai (...) Ez nem politikai program, ez az életünk. Hogyan léphetnék ki a saját életemből?"

Arra a felvetésre, hogy "politikai atombomba" az EU-s költségvetés és a járvány hatásainak ellensúlyozására tervezett helyreállítási alap jóváhagyásának megtagadása a jogállamisági mechanizmus miatt, azt mondta: "ha a németek csinálnak ilyesmit, akkor atombombák, ha mi dobjuk le őket, akkor csak kézigránátok (...) az én kis kézigránátom nem elég, a németek viszont képesek lennének elválasztani a válságkezelést a jogállamiságról szóló vitától".

"Az én kis kézigránátom nem elég..."

Orbán Viktor érvelése szerint létre lehet ugyan hozni egy új jogállami mechanizmust, de akkor ki kell egészíteni az alapszerződést. "Ami most folyik, az az, amit a szerződés fokozatos megváltoztatásának, újratárgyalásnak hívunk, amelyben az érintettek véleményét nem kérik ki. Ez csúnya dolog, és ellentmond a jogállamiság eszméjének" .

"Nincs egyenlő verseny"

"Mi a kommunizmusból és diktatúrából jövünk, és az olyan országok mint Németország, a kapitalizmusból, a szabadságból jönnek (...) ezért sem a németek, sem a brüsszeliek nem tekinthetik ajándéknak a Magyarországnak jutó uniós forrásokat", mert csupán "a tisztességtelen versenyben elért előnyük részleges kompenzációját jelentik" - fogalmazott az interjúban a miniszterelnök, aki hozzátette, Magyarország nettó 4,1 milliárd eurót kap az Európai Uniótól, míg a többségében német cégek 6 milliárd eurót visznek ki évente az országból.

A cikk az MTI szemléje alapján készült.


Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG