Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Én elmentem a falig


Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. november 18-án
Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. november 18-án

Találtunk egy jó megállapodást; mi nem küldünk fegyvert, megkapjuk a pénzünket Brüsszelből, és hozzá fogunk járulni Ukrajna civil fenntartásához – mondta az egy nappal korábbi uniós megállapodásról Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

Mint arról a Szabad Európa beszámolt, az Európai Tanács úgy fogadta el csütörtökön az ötvenmilliárd euró összegű ukrán eszközt, hogy az Orbán Viktor által publikusan támasztott feltételek közül egyetlenegy sem teljesült.

Orbán Viktor ugyanakkor a közmédiában sikerként értékelte a csütörtöki európai uniós csúcson folytatott tárgyalásait. Azzal érvelt, hogy ha ez a megállapodás nem jön létre, és a magyar kormány továbbra is használja a vétójogát, akkor az a helyzet állt volna elő, hogy az uniós vezetők megegyeznek 26-os körben, elküldik a pénzt Ukrajnának, „és még a magyaroknak járó pénzt is elveszik, és azt is el fogják küldeni. Kinek lett volna ez jó? – mondta a miniszterelnök, aki úgy fogalmazott: – Én elmentem a falig.”

A brüsszeli rendkívüli csúcson szerdán létrejött alku révén a következő négy évre biztosítottnak látszik az orosz agresszió ellen küzdő Ukrajna finanszírozása, aminek december közepe óta egyetlen tagállami vezető, a magyar kormányfő állt az útjában. Orbán Viktornak nem sikerült elérnie azt, ami az egyik feltétele volt a megállapodás támogatásához: az ukrán eszköz éves felülvizsgálatát, és főleg azt, hogy olyankor megvétózhassa.

Orbán Viktor ugyanakkor a közmédiában megfelelő, erős garanciákról beszélt, amit az Európai Uniótól kapott. Az egyik, hogy az Ukrajnának szánt pénzeket időről időre felülvizsgálják. Ezt nevezi a miniszterelnök ellenőrző mechanizmusnak. Mint korábbi cikkünkből kiderül, valójában arról van szó, hogy az Európai Tanács által elfogadott zárónyilatkozat szerint az Európai Bizottság által az Ukrajna-eszköz végrehajtásáról készítendő éves jelentésről az Európai Tanács minden évben vitát tart majd, hogy további iránymutatásokat adjon.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának jóváhagyott ötvenmilliárd euró nem fegyverekre megy, hanem az ukrán állam működésére, mert az ukrán gazdaság lényegében összeomlott.

A miniszterelnök ismét háborúpárti baloldalt és Brüsszelt emlegetett, szerinte a nyugatiak azt gondolják, hogy minél tovább tart a háború, annál jobb pozícióban lesz Ukrajna. Olyan hangokat lehet hallani, hogy „az ukránok értünk harcolnak, ami szerintem teljes félreértés” – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: szerinte Ukrajnában akkor lesz béke, ha Brüsszelben változás lesz.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG