Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Fél évre elegendő gáz van a magyar tározókban


Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2022. július elsején
Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2022. július elsején

A következő év végére legalább meg kell felezni az inflációt, akkor is, ha a nemzetközi környezet más irányba megy, mondta a közmédiában a miniszterelnök, aki ismét a „brüsszeli bürokratákat” okolta az inflációért és a magas energiaárakért.

Orbán Viktor az ukrajnai háborúról, az uniós szankciókról és migrációról beszélt a közmédiában, és berlini előadásának több gondolatát megismételte. Így egyebek között azt, hogy a magyar kormány az azonnali tűzszünet és béketárgyalások híve. Ismét úgy fogalmazott, Magyarországnak nem kell elmagyarázni, milyen a kelet felől érkező katonai brutalitás, mert 1956-ban ezt átélte, Nagy Imrére utalva, ahogy három napja Berlinben is, ismét úgy fogalmazott,

„a mi Zelenszkijünket később ki is végezték".

Arról is beszélt a Kossuth rádióban, hogy az Oroszország elleni szankciókat szerinte Brüsszelben elrontották, azok hajtották fel az árakat. Szerinte az lenne a megoldás, ha az Európai Unió felhagyna a szankciós politikával, a magyar kormány november-decemberben, a szankciók megújításáról folyó tárgyalásokon e mellet érvel majd. Orbán Viktor egyébként úgy látja, hogy a szankciós politika miatt nő az elégedetlenség az uniós kormányfők körében.

A miniszterelnök ismét a brüsszeli bürokratákat tette felelőssé az inflációért és a magas energiaárakért. Hozzátette, a következő év végére meg kell felezni az inflációt, akkor is, ha a nemzetközi környezet más irányba megy.

„megkértem a jegybankelnököt, és utasítottam a pénzügyminisztert, hogy a jövő évre ezt az inflációt legalább felezzük meg."

Szerinte a kormánynak ebben van gyakorlata, mert 2010-ben az 5-6 százalékos inflációt majdnem teljesen megszüntette.

A miniszterelnök közölte, hogy a hazai gáztározók töltöttségi szintje 48,5 százalék, ami azt jelenti, hogy Magyarországnak fél évre elegendő mennyiségű gáz áll a rendelkezésére.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG