Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Háborús időkben nem mindegy, hogy az emberek hol tartják a megtakarításaikat


A hivatalos látogatásra érkező Orbán Viktor miniszterelnök a tiranai repülőtéren 2023. június 15-én
A hivatalos látogatásra érkező Orbán Viktor miniszterelnök a tiranai repülőtéren 2023. június 15-én

Amíg tart a háború, addig a kormány megpróbálja az állampapírok és a kincstárjegyek felé terelni a magyarok megtakarításait, ezért adnak magas kamatot és vetettek ki adót a banki megtakarításokra – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Új gazdaságvédelmi akciótervet készített a kabinet, amelyet jövő héten jelentenek be.

Háborús időkben az segít az országnak, aki a megtakarításait állampapírban vagy kincstárjegyben tartja, és aki segít az országnak, annak jól is kell járnia, ezért magasabb kamatot kell kapnia, mintha banki megtakarítása lenne – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában, ezúttal nem élőben, hanem felvételről, mert Albániában tárgyal.

A meghozott intézkedésekkel arra akarják rávenni az embereket, hogy a banki megtakarítások helyett az állampapír és a kincstárjegy irányába mozdítsák el a pénzüket, ezért magas kamatot kínálnak az állampapírok után, és adót vetettek ki a banki jellegű megtakarításokra – magyarázta a döntések hátterét.

„Ez egy ideiglenes intézkedés, addig akarunk beleavatkozni a megtakarítások irányításába, amíg a háború tart. Most szüksége van az országnak arra, hogy az emberek a megtakarításaikat jó pénzért, jó kamatért, ne banki megatakarításként, hanem államkötvényben vagy kincstárjegyben tartsák” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb adót vetett ki a kamat- és hozamjövedelmekre a kormány

A benzin jövedéki adójának emeléséről azt mondta, hogy arra nem volt szükség. „Mint púp a hátunkra, úgy kell ez nekünk” – tette hozzá.

Mint mondta, van egy köre a gazdasági intézkedéseknek, amelyek fölött Brüsszel rendelkezik, és az EU úgy döntött, hogy Magyarországnak meg kell emelnie a benzin és a gázolaj jövedéki adóját. Lényegében arról van szó, hogy zöld-, környezetvédelmi szempontokra hivatkozva drágává teszik az üzemanyagot, hogy az emberek kevesebbet fogyasszanak – mondta a kormányfő. A csomagolóanyagok és az üvegek esetében is hasonló brüsszeli döntés született, ezért a hulladékfeldolgozás ára is emelkedni fog – tette hozzá.

Szerinte ezek szükségtelen, életszerűtlen, rosszul időzített előírások.

„Általában is kétséges, hogy van-e értelmük, de most, amikor háborús infláció van, gazdasági nehézségek vannak, szankciós időket élünk, ilyenkor megterhelni a tagállamok költségvetését rossz brüsszeli gazdasági döntésekkel, nagyon súlyos hiba, amelynek mi isszuk meg a levét” – jelentette ki.

Miután a gazdaságot ez mind gyengíti, ahogy a háború is, ezért megpróbálnak új lendületet vinni a magyar gazdaságba. Gazdaságvédelmi akciótervet készített a kormány, az utolsó simításokat végzik rajta, jövő héten pedig a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismerteti az intézkedéseket.

XS
SM
MD
LG