Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor újra alelnök a Kereszténydemokrata Internacionáléban


Orbán Viktor miniszterelnök Prágában 2021. szeptember 29-én
Orbán Viktor miniszterelnök Prágában 2021. szeptember 29-én

Húszévnyi alelnökség után újra alelnök lett Orbán Viktor a Kereszténydemokrata Internacionáléban, pontosabban a Centrista Demokrata Internacionáléban. Orbán Viktor előtte a Liberális Internacionálé alelnöke volt.

Rendkívüli tisztújítást tartott csütörtökön a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) Brüsszelben. Ezért Orbán Viktor két napra odautazott, és újra is választották a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktor továbbra is alelnök maradhatott, tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

Orbán Viktor mellet az európai miniszterelnökök közül Szlovénia kormányfője, Janez Jansa és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök is alelnök a konzervatív pártszövetségben.

Húsz éve folyamatosan alelnök

Orbán Viktort 1992-ben még a Liberális Internacionálé alelnökévé választották, rögtön azután, hogy a Fidesz pártként belépett. 2000-ben azonban már kilépett a Fidesz, 2001-ben pedig a Kereszténydemokrata Internacionáléba (pontosabb nevén a Centrista Demokrata Internacionáléba) léptek át, ahol Orbán Viktor rögtön a tizenöt alelnök egyike lett.

A választási vereséget követően hamar megismerhette mindenki a szervezetet, Orbán Viktor ugyanis egy Magyarországot elítélő nyilatkozatot terjesztett itt elő. Ezt külön tárgyalás nélkül el is fogadták. A fideszes felvetés szerint ugyanis Magyarországon akkoriban több alkalommal sérültek az alapvető politikai és állampolgári jogok, a rendőrséget pártpolitikai alapon befolyásolták, illetve a magukat ellenzéki gondolkodónak érzőket megfélemlítik és eltávolítják az államigazgatásból.

Az ügy port vert fel, mivel a szervezet eredetileg csak Burmát és Kubát akarta elítélni. A szocialista Lendvai Ildikó azzal vágott vissza, hogy 2000-ben még Orbán személyes utasítására állított össze a Miniszterelnöki Hivatal feketelistát azokról a magánemberekről, akik szerintük lejáratták Magyarországot a külföldi sajtóban a nyilatkozataikkal.

Kovács László akkori külügyminiszter cinikusnak nevezte a Fideszt, és szerinte Magyarország maradéktalanul teljesítette a nemzetközi demokratikus normákat. A Fidesz egy ideig semmit nem nyilatkozott a témában, majd Áder János bejelentette, hogy csak a kormányt akarták támadni, de szerintük tényleg antidemokratikus irányba megy az ország.

WUCD-ként indult
1947-ben a belgiumi Chaudfontaine-ben hozták létre a Kereszténydemokrata Internacionálét Nouvelles equipes internationales néven, hogy összehangolja a nyugati országok kereszténydemokrata pártjainak politikáját. Ebből alakult meg 1961-ben Santiago de Chilében a Kereszténydemokrata Világunió (Christian Democratic World Union) néven. 2001-ben változtatták meg a nevüket Centrista Demokrata Internacionáléra, hogy politikailag inkább a közép felé nyissanak, szélesebb merítésből csatlakozhassanak hozzájuk pártok. Az uniós parlamentből is ismerős Európai Néppárttal szoros a kapcsolatuk, a tagok közt is van átfedés, bár ez pont a Fideszre nem vonatkozik már. Az Európai Néppártból a Fidesz idén önként kilépett, mielőtt kizárhatták volna őket. A KDNP viszont inkább maradt a pártszövetségben.

Orbán Viktor azóta is folyamatosan alelnök a CDI-ben, amely „vállszélességgel állt ki” a legutóbbi választások előtt a Fidesz mellett. A legutóbbi években azzal került bele a hírekbe a szervezet, hogy például 2019-ben a miniszterelnök a horvátok elleni válogatott focimeccset is kihagyta, hogy a rendezvényükön meg tudjon jelenni, tavaly az OTP 13 milliárdot érő luxusgépével repült Indonéziába a miniszterelnök, hogy ott lehessen a szervezet vezetőségi ülésén.

A régiónkból a szélsőjobboldali szlovén miniszterelnök, Janez Janša is maradt alelnök jelenleg a Centrista Demokrata Internacionáléban. Illetve EU-párti, konzervatív Andrej Plenković horvát miniszterelnök is alelnök lett.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG