Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A KDNP különös esete az Európai Néppárttal


Még ott lehetett: Orbán Viktor az Európai Néppárt frakcióülésén 2018-ban
Még ott lehetett: Orbán Viktor az Európai Néppárt frakcióülésén 2018-ban

Amikor a Fidesz néhány hete úgy döntött, hogy kilép a jobbközép Európai Néppártból (EPP), európai parlamenti képviselői számára az volt a legnagyobb változás, hogy a legbefolyásosabb brüsszeli politikai családból át kellett ülniük a „vadonba”, a függetlenek közé.

A Fidesz által delegált európai parlamenti képviselők most új otthont keresnek és elkezdtek flörtölni az ötlettel, hogy Matteo Salvini Északi Ligája és a lengyel Jog és Igazságosság Pártjával (PiS) összefogva új jobboldali csoportot hozzanak létre. (Éppen cikkünk megjelenésének napján tárgyal Budapesten Orbán Viktor meghívására az európai körúton lévő Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.)

Egy magyar európai parlamenti képviselő – Hölvényi György – azonban érdekes módon marad, ahol volt.

Amikor feltették a kérdést, hogy ő miért nem távozik a többiekkel, akkor az volt a válasz, hogy Hölvényi nem a Fidesz, hanem a Kereszténydemokrata Néppárt tagja.

A KDNP-frakció vezetője pedig világossá tette, hogy nem követi Orbán Viktor pártját a kijárat felé. A Néppárt pedig – amely olyan sokáig harcolt azért, hogy a Fideszt valamilyen módon maradásra bírja – nem siet azzal, hogy hirtelen kitessékeljen egy magyart.

Sőt, úgy tűnik örülnek, hogy Hölvényi képviselő marad.

Beszélgetőpartnereim hangsúlyozták: a Fidesszel és nem a magyar néppel és különösen nem az országot képviselő más konzervatívokkal és kereszténydemokratákkal vágták el a szálakat.

Főleg, ha ők még mindig együtt akarnak működni az EPP-vel és Európa-pártibb irányvonalat képviselnek, mint a Fidesz.

Nem trójai faló

Hölvényi képviselő tökéletesen illeszkedik ebben az elképzelésbe – még akkor is, ha a Fidesz listáján jutott be az Európai Parlamentbe. Az EPP-frakcióban ülő források – lehet, hogy kicsit naivan – visszautasítják, hogy a politikus Orbán Viktor embere és egyfajta „trójai faló” lenne.

Szerintem Hölvényin kívül is sok barátja van a Fidesznek a frakcióban” – mondta egy, a helyzetet jól ismerő forrás. Egy másik pedig hozzátette: „Inkább legyenek közel a hasznos idióták”.

Azt, hogy pontosan kik „a Fidesz barátai” és a „hasznos idióták” nem nehéz kikövetkeztetni.

A szlovén és a francia képviselők hosszú ideje kiállnak Orbán Viktor mellett, de az osztrák, a román és a spanyol küldöttek között is vannak olyanok, akik csendben fájlalják a Fidesz márciusi távozását.

Sokat számítanak a számok

Az EPP mindig is több irányzatot egyesítő, „nagy sátorpártnak” számított és együtt ülnek benne a konzervatív politika jobbközéptől a szélsőjobbig terjedő spektrumának képviselői.

És bár most, a Fidesz kizárásával a súlypont az EPP északi és liberálisabb ága felé billen el, még mindig van egy jelentős kisebbség, amely szerint jobb lett volna a berkeken belül tudni a Fideszt. Ez egyrészt azért van, mert az orbáni konzervativizmus még mindig sok európai választó számára hívószó, másrészt, mert Brüsszelben végső soron minden a számokról szól.

Ez pedig azt jelenti, bár szimpatizálnak magyar partnereikkel, de nem követik az ajtón át a Fideszt. Miért hagynák ott az első számú politikai családot a maga minden előnyével?

És mi az utolsó ok, amikért Hölvényi az EPP-frakció tagja maradhat? Lehet, hogy egyetlen emberről van szó, de az Európai Parlamentben és a Tanácsban is, számít a méret. Ha a Néppárt akar a legnagyobb hatalommal bíró frakció maradni az Unióban, akkor minden egyes szavazat és minden egyes ember számít.

XS
SM
MD
LG