Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor is ott lesz a foci-vb-n Katarban


A miniszterelnök a Puskás Arénában a magyar–portugál meccsen 2016-ban
A miniszterelnök a Puskás Arénában a magyar–portugál meccsen 2016-ban

A miniszterelnök a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke, Gianni Infantino meghívására utazik majd az eseményre – közölte lapunkkal Havasi Bertalan sajtófőnök.

Ezt a futball-világeseményt sem hagyja ki a miniszterelnök. Lapunk írásban kérdezte Havasi Bertalan sajtófőnöktől, hogy ott lesz-e Katarban, a vasárnap kezdődő vb-n Orbán Viktor, amire azt a választ kaptuk, hogy „a miniszterelnök – amikor az ideje engedi – hivatalos vendégként, a FIFA meghívottjaként részt fog venni a vb-n”.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöke Gianni Infantino, ezek szerint a magyar kormányfő az ő vendégeként lesz jelen. Hogy pontosan melyik meccseket nézi meg Orbán Viktor, azt nem tudni egyelőre, de mivel a parlament őszi ülésszaka a tervezett menetrend szerint december 5-e, hétfőig tart, még bőven lesz miből válogatnia a kormányfőnek.

Gazdag menüből választhat

A világbajnokság ugyanis most vasárnap kezdődik és december 18-ig tart, december 5-től a fináléig még két nyolcaddöntő, négy negyeddöntő, a két elődöntő, a bronzmeccs és természetesen maga a döntő fér bele.

Katarban több mint 6500 vendégmunkás veszítette már életét a rossz munkakörülmények között.

A katari vb-rendezést kísérő emberi jogi aggályok miatt ugyan sok nyugati országban politikai viták kereszttüzébe került, hogy állami vezetők ellátogassanak-e az országa, de az biztos, hogy Orbán Viktor nem lesz egyedül.

A Politico éppen szerdán írt róla, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter is elmegy Katarba megnézni november 21-én az Egyesült Államok–Wales-csoportmeccset, és ha már ott van, találkozik is a katari vezetőkkel. (Az ukrán háború miatt a cseppfolyós gázt nagy mennyiségben exportálni tudó Katar szerepe nagyon megnőtt nemzetközi szinten.)

James Cleverly brit külügyminiszter szintén bejelentette, hogy elmegy, még nem tudni, melyik meccsre. Ő korábban felszólította a vb-re utazó brit szurkolókat, hogy „tiszteljék a katari törvényeket”, amivel felháborodást keltett a szigetország LMBTQ-közösségében, mivel Katarban üldöztetésnek vannak kitéve a nem heteroszexuális identitással rendelkezők.

Időzített parlament

Orbán Viktor egyébként amikor csak teheti, részt vesz a nagy nemzetközi futballeseményeken. 2014-ben például még fiát, Orbán Gáspárt is elvitte magával a világbajnokság döntőjére Brazíliába, ahol együtt ültek többek között Vlagyimir Putyinnal és Angela Merkellel.

Tavaly a Népszava írt arról, hogy 2010 óta még a parlamenti ülésszakok időzítése is érdekes egybeesést mutat azokkal az Európa-bajnokságokkal, amelyekre kijutott a magyar válogatott. Bár a tavaszi ülésszakok jellemzően bőven belenyúlnak a júniusba – vagy akár a július elejébe –, 2016-ban és 2021-ben már június 14-én, illetve június 15-én megtartották a záróülést.

Tavaly megírtuk, hogy a NER kedvenc magánrepülőgépe a Maldív-szigeteken is gyakori vendég volt még a járvány alatt is.

Hat éve június 14-én este hatkor Orbán Viktor már Bordeaux-ban nézte a magyar csapat 2–0-ás győzelmét Ausztria ellen, tavaly nem kellett utaznia, hiszen június 15-én este a Puskás Arénában láthatta, ahogy Portugália 3–0-ra veri a válogatottat.

A miniszterelnök tavaly a Bajnokok Ligája párizsi döntőjén is ott volt, a Népszava derítette ki, hogy éppen ebben az időben járt a francia fővárosban az az OE-LEM lajstromjelű luxus magánrepülőgép, amelyik Mészáros Lőrinctől kezdve Szíjj Lászlóig számos kormányközeli oligarchát szállított már. Ugyanezen a gépen utazott Bulgáriába 2018-ban a kormányfő, hogy a helyszínen nézze végig a Ludogorec–Videoton (0–0-ra végződő) BL-selejtezőt.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG