Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogvédők kérik a FIFA-t, hogy törődjön a katari vándormunkások jogaival


A katari Al Wakrah stadion, a 2022-es FIFA labdarúgó-világbajnokság helyszíne, Katar fővárosában, Dohában, 2019. május 16-án.
A katari Al Wakrah stadion, a 2022-es FIFA labdarúgó-világbajnokság helyszíne, Katar fővárosában, Dohában, 2019. május 16-án.

Az Amnesty International jogvédő szervezet arra sürgette a labdarúgó-világbajnokságokat szervező FIFA-t, hogy gyakoroljon nyomást a 2022-es házigazda Katarra. A jogvédők szerint a felügyelőszervnek el kell számoltatnia az Öböl-államot a stadionokat építő vándormunkásokat ért jogsértésekről.

Katar egy sor pozitív reformot hajtott végre az elmúlt években – részben azért, mert a világbajnokság rendezési jogának odaítélése után ráirányult a figyelem. Gyakran azonban nem alkalmazzák rendesen ezeket a jogszabályokat. Így továbbra is folytatódik több ezer vándormunkás kizsákmányolása, és folytatódnak az ellenük elkövetett jogsértések is” – írta a szervezet nyilatkozatában.

Gianni Infantino FIFA-elnökhöz címzett négyoldalas levelében az Amnesty arra sürgette a nemzetközi labdarúgó-szervezetet, hogy „tegyen azonnali és konkrét lépéseket annak biztosítására, hogy a Katarban élő összes vándormunkás számára pozitív örökséget hagyjon maga után a torna”.

A világbajnokság szervezőjeként a FIFA felelőssége biztosítani, hogy a torna előkészítése során is tiszteletben tartsák az emberi jogokat – tette hozzá az Amnesty.

Külföldi dolgozók viszik vállukon a gazdaságot

Katar jelentős mértékben függ a 2 millió ázsiai és afrikai vendégmunkástól, akik munkaereje 95%-át teszik ki.

A migráns dolgozók kulcsszerepet játszottak a vb megrendezéséhez szükséges hatalmas infrastrukturális projektekben – a stadion-, közút- és közlekedési hálózat építésében. Külföldi dolgozókat alkalmaznak azokban a szolgáltató ágazatokban is, amelyek az eseményre érkező látogatókat szolgálják majd ki.

Az energiahordozókban gazdag királyság az elmúlt években több munkaügyi reformot is bevezetett, miután a nemzetközi jogvédő csoportok ráirányították a figyelmet a vándormunkásokat érő jogsértésekre és a dolgozók kizsákmányolására.

Március 20-án lépett életbe az a törvényt, amely havi 275 amerikai dollárban (84 ezer forintban) határozza meg a minimálbért – ez a maga nemében úttörő jogszabály az Öböl térségében. A reform rendelkezik arról is, hogy a munkaadónak hozzá kell járulnia a dolgozók élelmezéséhez és lakhatásához, ha ezeket a juttatásokat nem biztosítja közvetlenül.

2019 októberében Katar eltörölte az ellentmondásos és nagy vitát kiváltó „kafala”-rendszert. Ez például a munkaadók engedélyéhez kötötte, hogy a dolgozók elhagyhassák az országot vagy munkahelyet váltsanak.

Ezek a jogszabály-módosítások megkönnyítik a dolgozóknak, hogy felmondjanak az őket kizsákmányoló alkalmazóknak. Viszont önmagukban, további, a jogaikat megerősítő lépések nélkül nem biztosítják a törvények betartását és nem javítják a vándormunkások életkörülményeit... Katarban eddig nem alkalmazták megfelelően a reformokat, ami azt jelenti, hogy sajnálatos módon csak korlátozott mértékben hatottak ki a dolgozókra. A munkaerőpiacon folytatódnak a súlyos jogsértések” – írta az Amnesty.

Az Amnesty International jelentését megelőzte a The Guardian című brit lap tudósítása, amely szerint 2010., a labdarúgó vb rendezési jogának odaítélése óta 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és srí-lankai munkás vesztette életét Katarban.

XS
SM
MD
LG