Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EB-alelnök távozását követeli a magyar kormány


Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke
Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke

A cseh származású Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, a Spiegelnek adott interjújában azt mondta, Orbán Viktor „beteg demokráciát” épít és a magyarok nagy része nem tud saját véleményt alkotni a hozzá eljutott információk alapján. A kormány tagjai sorra követelik a politikus menesztését.

Egy szeptember 25-i lapinterjúban beszélt az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagja, Věra Jourová arról, hogy szerinte Orbán Viktor beteg demokráciát épít, és hozzátette: „a magyar emberek egy nap arra jönnek rá, hogy legutóbbi választásuk volt az utolsó szabad választásuk”.

Az uniós biztos arról is beszélt, hogy szerinte riasztó a magyar médiakép állapota, az unió versenyjogi szabályaival azonban egyelőre nem tudnak fellépni. „A magyar médiában alig jelenik meg a kormánnyal kapcsolatos kritika, így a magyarok nagy része nem tud saját véleményt alkotni” - fogalmazott.

Baljós előjel

Věra Jourová kijelentése azért is kiemelt figyelmet érdemel, mert ő dolgozik a hamarosan megjelenő jogállamisági jelentésen is. Bár ezt hivatalosan hétfőn hozták volna nyilvánosságra, Didier Reynders belga, igazságügyekért felelős biztos a LaLibre belga lapnak adott tájékoztatása szerint csak jövő hétfőn válik elérhetővé a dokumentum.

A jelentés négy területen vizsgálja meg, hogy hogyan viszonyulnak a tagállamok az uniós alapértékekhez: az igazságügyi rendszer, az antikorrupciós keretrendszer, a médiapluralizmus és a fékek és egyensúlyok területén.

Nem hagyják annyiban

Még a jelentés publikálása előtt megszólalt a magyar kormány. Elsőként Varga Judit reagált, aki hétfőtől videósorozatot indított „Jogállamisági Percek” címmel. Ebben az igazságügyi miniszter elmondja, hogy az EU Igazságügyi Eredménytábláján Magyarország előkelő helyet foglal el, a bírói függetlenség pedig garantált. Később pedig külön bejegyzésben utasította vissza az uniós biztos kijelentéseit. Szerinte Věra Jourová konstruktív párbeszéd helyett nyílt támadást intézett Magyarország ellen és megsértett minden magyar embert, ezért, mint írta „mennie kell”.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár már egyenesen alkalmatlannak nevezte az EB-alelnökét. Kovács Zoltán a köztévében úgy fogalmazott: „Věra Jourová pozíciójából adódóan szokatlan, hogy politikai értelemben kritikus megjegezéseket tegyen egy kormánnyal szemben”, majd leszögezte, hogy a bizottsági alelnöknek, csakúgy, mint a bizottság egészének pártatlanul kellene őrködnie a fölött, hogy mindenki a jogszabályok szerint tevékenykedjen.

Levél

Orbán Viktor kormányfő evélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben kijelenti, hogy a sértő nyilatkozta miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat Věra Jourovával.

A miniszterelnök azt írta: "A bizottság alelnöke Magyarországot nyilvánosan 'beteg demokráciának' nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy 'nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.' E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni - lassan már szokásosnak tekinthető - támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan".

A kormányfő azt is elmondta, hogy az uniós biztos kijelentései ellentétesek a Bizottság Lisszaboni Szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével.

Orbán Viktor szerint „a biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.”

Más vélemény

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője ugyanakkor közösségi oldalán utasította vissza az igazságügyi miniszter kijelentéseit. Mint írta „a kritika csak és kizárólag a tudatosan igazságtalan és embertelen jogrendszert építő kormánynak szólt, a magyarok érdekében. Aki ezen a kritikán megsértődik, és egyből lemondást követel, az elismeri, hogy ő is részese volt a magyar demokrácia lerombolásának”.

XS
SM
MD
LG