Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oltják a 16-18 év közöttieket, nyitnak a színházak, mozik, edzőtermek


A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik a Kossuth Rádió stúdiójába, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. március 5-én
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik a Kossuth Rádió stúdiójába, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. március 5-én

A szolgáltatások újabb körét nyitják meg várhatóan a jövő hét közepétől azoknak, akiknek van védettségi igazolványuk – jelentette be a miniszterelnök, aki szerint jövő hét közepén meglesz a 4 millió legalább egyszer beoltott Magyarországon. Május közepére Orbán Viktor szerint mindenkit beolthatnak, aki regisztrált. A miniszterelnök ezúttal nem közölte a friss járványügyi adatokat a Kossuth rádióban.

A nyitásban a saját ütemezése szerint halad Magyarország, mára meghaladta a 3,5 milliót a beoltottak száma, holnap reggel nyithatnak a teraszok – erősítette meg a miniszterelnök a csütörtöki kormányinfón elhangzott bejelentést. "Rám is vár egy korsó sör a teraszomon" – tette hozzá. A kijárási korlátozás szombattól este 11 órakor kezdődik​.

Erre lesz jó a védettségi igazolvány

Eár nehezen bírható volt, mindenki fáradt.

A jövő hét közepén, szerda-csütörtök magasságában meglesz a 4 millió beoltott, akkor pedig a szolgáltatások újabb köre válik elérhetővé azoknak, akiknek van védettségi igazolványuk. Számukra látogathatóvá válnak:

  • a színházak
  • a mozik
  • a táncos, zenés rendezvények
  • a könyvtárak
  • a cirkuszok
  • az edzőtermek, fitnesztermek
  • az uszodák
  • a sportesemények
  • a kalandparkok, vidámparkok
  • a játszóházak
  • a szállodák
  • a vendéglátóhelyek belső részei, tehát már nem csak a teraszok.

Az iskolanyitásról – ezen a héten már mehettek az óvodások és az általános iskolák alsó tagozatosai – Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy az a vártnál zökkenőmentesebben alakult, 70 százalék fölött mentek vissza a gyerekek.

Oltják a 16-18 éveseket

Színházba, moziba is magukkal vihetik a szülők a gyerekeket, mert ott már csak védettekkel találkoznak – fogalmazott a miniszterelnök, aki bejelentette, hogy Magyarországon is elkezdik oltani a 16 és 18 év közöttieket, kizárólag Pfizer vakcinával. A 12-16 év közöttiek oltásának lehetőségét még vizsgálják.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mindig van vita a vakcinák hatékonyságáról, de a magyar szakemberek szerint az egy oltással rendelkezők megbetegedési aránya valahol 1 százalék körül lesz, és mindegyik vakcina egyformán hatékony, ezért mindenkit arra kér, hogy oltassa be magát.

"Fontos, hogy túlkiabáljuk az oltásellenesek hangját" – fogalmazott, szerinte a teljes baloldal ide tartozik. Ugyanakkor arra a hírre reagálva, hogy a WHO együtt fogja vizsgálni hamarosan a Szputnyik oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökséggel, azt mondta, hogy Európában a politikát belekeverték a vakcinaügybe, "a politika felülírta az emberséget".

Ha életet kell menteni, ha egészségről, járványról van szó, abból nem szabad politikát csinálni, mondta, de ismét oltásellenesnek nevezte a hazai ellenzéket.

Orbán Viktor szerint május közepén előállhat az a helyzet, hogy mindenkit beoltanak, aki regisztrált, ha pedig a Magyarországon élő magyarokat beoltották, a világ bármely pontjáról jöhetnek ide magyarok, kapnak oltást.

A ormány rendkívüli felhatalmazásáról, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról azt mondta, arra azért van szükség, hogy a parlament nyári szünete alatt is működőképes és cselekvőképes legyen az ország.

Arra, hogy Magyarországon lakosságarányosan az egyik legmagasabb a halálozási arány, azt mondta, ő azt az uniós statisztikát figyeli, amelyik azt mutatja, hányan haltak meg az utolsó békeévhez képest – Magyarország szerinte itt "tartható pozícióban van". Ismét az eltérő számítási módról beszélt, arról, hogy Magyarországon nem tesznek különbséget a között, hogy coviddal halt meg valaki vagy covidtól.

Az idei év költségvetéséhez most beadott módosító javaslatról Orbán Viktor azt mondta, hogy az a gazdaság újraindítását célozza, ahogyan a jövő évi azt célozza majd.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG