Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szombaton nyithatnak a teraszok, jönnek az újabb lazítások


Felszolgáló fertőtlenítővel tisztítja egy étterem teraszán az egyik asztalt Nyíregyházán a Dózsa György utcában, 2020. május 4-én
Felszolgáló fertőtlenítővel tisztítja egy étterem teraszán az egyik asztalt Nyíregyházán a Dózsa György utcában, 2020. május 4-én

A nyitás újabb lépéseit jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A kormány arra számít ugyanis, hogy pénteken meglesz a 3,5 millió, koronavírus ellen legalább egyszer beoltott személy Magyarországon, így szombattól további lazítások léphetnek életbe.

A kormány az oltottak számához igazítja a nyitás lépéseit. Az első enyhítésekhez hárommillió beoltott kellett. Akkor megnyitották az üzleteket, a szolgáltatásokat, a kijárási korlátozás pedig este tíz és reggel 5 között van érvényben. Hétfő óta óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatában megkezdődött a jelenléti oktatás.

Pár héten belül minden regisztráltat beolthatnak

Mivel pénteken várhatóan meglesz a 3,5 millió beoltott, másnap, azaz szombattól megnyílhatnak a vendéglátóhelyek teraszai, amelyek este 21.30-ig fogadhatnak vendégeket. Függetlenül a terasznyitástól, az újrainduló vendéglátóhelyeken májusban is jár a bértámogatás. Eddig 72,153 milliárd forint támogatást ítéltek meg, amiből 71,696 milliárd forintot már kifizettek.

Szombattól a kijárási korlátozás időtartama tovább csökken, este 11 órakor kezdődik és reggel 5-ig lesz érvényben.

Az oltottak száma akár már a jövő héten átlépheti a 4 milliót, akkor pedig újabb enyhítések jöhetnek, amelyekről Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatja majd a nyilvánosságot. Néhány nappal később pedig a 4,5 milliót is elérheti az oltottak száma. Mivel az oltásra eddig 4,4 millióan regisztráltak, a kormány számításai szerint 1-2 héten belül mindenki megkaphatja az oltását, aki már regisztrált. Orbán Viktor április 9-én arról beszélt, hogy 4 millió beoltottnál a védettségi igazolvánnyal lehetőség nyílhat majd a mozik, színházak, múzeumok látogatására.

Költségvetés

Benyújtotta a kormány a 2021-es költségvetés módosítását az Országgyűlés elé, néhány héten belül a 2022-es költségvetés tervezete következik. A kormány hatezer milliárd forintos alapot hoz létre az idei költségvetésben a gazdaság újraindítására, ez a GDP 12 százaléka, a jövő évi büdzsében ugyanerre a célra hétezer milliárdot szánnak.

Gulyás szerint a Szputnyik a legjobb

Még nem fejeződött be az a vizsgálat, amit a kormány rendelt el az amerikai Janssen oltóanyaggal kapcsolatban. A miniszter szerint sikerült pótolni a vizsgálat miatt kieső Janssent, a következő egy hétben 1 millió kínai vakcina érkezik Magyarországra. Érkezik 200 ezer első oltás a Szputnyikból, és második oltás is. A Pfizerből a jövő héten több mint 300 ezer érkezik az országba. Az AstraZeneca a magyar szakhatóságok vizsgálata szerint is biztonságos. Gulyás Gergely a Pfizernél jobb oltóanyagnak nevezte a kínai Sinopharm vakcináját, de a legjobb szerinte az orosz Szputnyik.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG